A magyar cégek fele energiatudatosnak tartja magát

A magyar cégek fele energiatudatosnak tartja magát

A globális energiaválság magyar vállalatokra gyakorolt hatásait vizsgálta legutóbbi kutatásában a Makronóm Intézet. A felmérésben részt vevő cégek 43 százalékát súlyosan érinti a válság, azonban tevékenysége befejezését egyik megkérdezett sem tervezi.

A gáz ára a megkérdezett cégek csaknem fele esetében legalább a háromszorosára emelkedett, és az áramár esetén is hasonló értékekről számoltak be a vállalkozások a Makronóm Intézet vállalati felmérése alapján. A kutatás fontos megállapítása, hogy a vállalkozások többnyire a működési költségeik lefaragásával és energiahatékonysági beruházások megvalósításával próbálnak megküzdeni az emelkedő energiaárakkal, leépítésekben, illetve tevékenységük végleges befejezésében nem gondolkodnak.

A felmérés eredményei szerint a cégek mintegy fele legalább egy éves időtartamra szóló, jellemzően fix árazású gáz- és áramszerződéssel rendelkezik. Gáz esetében a vállalkozások 45 százalékának van legalább egy éves szerződése, míg a villamosenergia esetében 57 százalékuk rendelkezik ilyen konstrukcióval, mindkét esetben főként fix áron.

Azok a cégek, amelyek még meglévő szerződéseik érvényessége miatt nem kötöttek újat, várhatóan a következő hónapokban szembesülnek majd a drasztikusan megemelkedett energiaárakkal. Emiatt 2023-ban is fontos szerepet kaphat az energiaintenzív ágazatokban tevékenykedő magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások támogatási programja.

Tervben van az energiahatékonyság javítása

A jelentős volumenű már teljesült, illetve tervezett energetikai beruházások – többek között a napelem-, és hőszivattyú-telepítések – miatt a következő időszakban energiahatékonysági javulás várható a vállalkozásoknál, ez pedig mérsékelheti a gáz- és áramfogyasztási igényt.

A vállalkozások elsődleges megújuló energiaforrása a napenergia. A felmérésben részt vevő cégek 53 százaléka rendelkezik megújuló energiaforrással, amely jellemzően napenergiát jelent, ugyanakkor a megújuló energiát hasznosító vállalkozások több mint fele a teljes energiafogyasztásuk kevesebb mint 25 százalékát tudja csak ilyen módon biztosítani.

A vállalkozások már teljesült energiahatékonysági beruházásai között a legnépszerűbb az energiatakarékos izzócsere, az energiahatékony eszközvásárlás, a szigetelés és a napelemrendszer telepítése voltak. A már befejezett ilyen típusú beruházások értéke cégenként meghaladja a 10 millió forintot, de általában így sem érte el az adott vállalkozás éves beruházási ráfordításának ötödét.

Az önerőből végzett beruházások mellett népszerűnek számítanak a vissza nem térítendő források is az energetikai beruházások területén, miközben a támogatott hitelek elérhetőségével és a kamatfeltételek kedvező alakulásával kapcsolatban jóval szkeptikusabbak a vállalkozások, hiszen csupán 13 százalék jelölte meg ezt a potenciális finanszírozási forrást.

A hazai cégek fele energiatudatosnak vallja magát

A Makronóm Intézet kutatása az energiaválságra adott reakciók mellett kitért a magyarországi vállalkozások környezeti fenntarthatósági szempontból történő értékelésére is.

A felmérés eredményeiből kitűnik, hogy a vállalkozások fele energiatudatosnak tartja magát és tevékenységét. Majdnem kétharmaduk (63 százalék) készít belső jelentést az energiafogyasztásról, ugyanakkor mindössze 14 százalékuk rendelkezik fenntarthatósági cselekvési tervvel.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.