Enyhén javultak év végére az üzleti és fogyasztói várakozások

Enyhén javultak év végére az üzleti és fogyasztói várakozások

Az év utolsó hónapjában szerényen, de az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak. A GKI felmérése szerint az üzleti bizalmi index emelkedését az ipari várakozások javulása eredményezte. A fogyasztói bizalmi index is emelkedik.

Decemberben az üzleti bizalmi index visszaemelkedett októberi szintjére. Ezzel együtt is az ötödik hónapja tartózkodik a negatív tartományban, vagyis több a ború-, mint a derűlátó cég – derült ki a GKI havi rendszerességgel készített konjunktúraindexéből.

Bár valamennyi ágazatra igaz a pesszimizmus, az iparra jellemző legkevésbé. Az ipari bizalmi index decemberben korrigálta novemberi visszaesését, sőt még az októberinél is valamivel magasabb értéket ért el. A termelési kilátások, a rendelésállományok és a készletek megítélése egyaránt javult, az elmúlt időszaki termelést és az exportrendeléseket viszont rosszabbnak látták a válaszadók. Az építőipari bizalmi index hibahatáron belül romlott, de így is 28 havi mélypontjára került.

Novemberhez képest javult az előző háromhavi termeléssel és a rendelésállománnyal kapcsolatos elégedettség. A kereskedelmi várakozások a novemberi enyhe javulás után decemberben ennél kisebb mértékben csökkentek. Az eladási pozíció megítélése kissé, a várható rendeléseké sokkal rosszabb lett, a készleteké viszont javult. A szolgáltatói bizalmi index decemberben elvesztette novemberi szerény növekményét. Romlott a forgalmi várakozások, az általános üzletmenet és az előző időszak forgalmának megítélése.

Decemberben hibahatáron belül javult az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága, de így is valamivel több a létszám csökkentését, mint bővítését tervező cég. Az ipar kivételével – ahol a novemberi esés után jelentős a javulás – romlottak a foglakoztatási elképzelések. A lakosság munkanélküliségtől való félelme hat hónapos erősödést követően nagyon kis mértékben, de november után decemberben is csökkent.

Az üzleti szféra áremelési törekvése novemberben lefékeződött, ám decemberben összességében kissé ismét erősödött. Ezen belül a kereskedelmi cégek körében gyengültek, az iparban nem változtak, az építőipari és szolgáltató szektorban viszont markánsabbak lettek az áremelési tervek. A cégek nagyobb fele továbbra is minden ágazatban áremelésre készül. November után decemberben is kissé enyhült a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése a novemberi javulás után az ipar kivételével minden ágazatban romlott, és a fogyasztók körében is negatívabb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index a májustól októberig tapasztalható folyamatos romlás után novemberben, majd minimálisan, de decemberben is felfelé korrigált. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pesszimizmustól elköszöntünk. A lakosság decemberben a novemberinél is rosszabbnak érezte saját pénzügyi helyzetét, jövőbeli megtakarítási képességét azonban kicsit jobbnak látta. Az emberek decemberben a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét novemberhez képest javulónak, míg a következő egy évre vonatkozóan romlónak érzékelték.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.