Már járja a fővárost a BKK Fényfüggönyös Villamosa

Már járja a fővárost a BKK Fényfüggönyös Villamosa

A közlekedési vállalat az idén energiatakarékos, fényfüggönnyel díszített járművet indított útnak. Hétköznaponként a 2-es villamos vonalán, hétvégente Budapest más pontjain találkozhatunk vele.

Az adventi időszak egyik budapesti jelképe a 2009-óta közlekedő fényvillamos. A közlekedési vállalat adatai alapján sokan szeretik e különleges járatot, és nemcsak a budapestiek, hiszen sokan az ország más pontjairól, sőt akár külföldről is érkeztek a fővárosba a korábbi években csak azért, hogy utazhassanak az ünnepi villamoson. Ezért is igyekszik a BKK úgy alakítani a menetrendjét, hogy a város több pontján is felbukkanjon, sőt, kis flottává bővült a fénnyel díszített járművek köre.

Az energiakrízis miatt a teljes flotta idén nem indul el, de BKK kereste a megoldást arra, hogy valamilyen módon mégis kedveskedhessenek utasaiknak az év ezen időszakában.

A vállalat idén az energiahatékonyság jegyében díszítette fel fényfüggönnyel egy KCSV-7-es járművet. A típus alkalmas arra, hogy plusz energia felhasználása nélkül üzemeltesse a jármű tetején lévő oldallemezről lehulló fényfüggönyt, hiszen fékezési energiát visszatápláló rendszer működik a villamoson. Ez az eszköz a mozgási energiát alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál a rendszerbe, illetve az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van bizonyos mennyiségű led-világítás plusz energia és többletköltség felhasználása nélküli üzemeltetésére.

A villamos december 16-án indul és egészen január 8-ig szállítja utasait. Kivilágítással minden nap nagyjából 15:30 és 22 óra között közlekedik. Hétköznapokon a 2-es villamos vonalán jár. A Fényfüggönyös Villamos hétvégi menetrendjéről és valós idejű közlekedéséről a bkk.hu/unnepijaratok oldalon lehet tájékozódni.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.