További CAF-villamosokat venne a BKK

További CAF-villamosokat venne a BKK

Megállapodott a BKK a CAF-villamosok gyártójával, így a BKK még négy hónapig élhet azzal a lehetőséggel, hogy szinte 2014-es árakon vásárolhasson meg további 31 korszerű, akadálymentes villamost. Október végén a BKK 20 CAF Urbos villamos lehívásáról adott hírt.

A Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Walter Katalin csütörtökön aláírta a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalattal a szerződéshosszabbítást. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a BKK 2023. március 18-ig lehívhassa a még opcióban szereplő összesen 31 villamost. A villamosok típusára nincs megkötés, tetszőlegesen rendelhető hosszú, illetve rövid jármű is.

A BKK bízik abban, hogy amint Magyarország Kormánya aláírja a Partnerségi Megállapodást az Európai Bizottsággal, lehetősége lesz a járműbeszerzés európai uniós forrásokból történő finanszírozására.

A BKK október végén adott hírt arról, hogy újabb 20 vadonatúj rövid CAF-villamos állhat forgalomba Budapesten 2024-től, a Fővárosi Önkormányzat ugyanis szűk gazdasági mozgástere ellenére biztosítja az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat. A BKK korábbi, 2014-es szerződésének opciós lehetősége miatt szinte 8 évvel ezel��tti, mindössze az azóta eltelt eurózónás inflációval növelt árakon érkeznek majd ezek az alacsony padlós, akadálymentesített, klímával is felszerelt villamosok Budapestre.

Forgalomba állításukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy még több budapesti villamosvonalon jelenjen meg alacsony padlós szolgáltatás.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.