Bárkire lecsaphat az őszi megfázás, de védekezhetünk ellene

Bárkire lecsaphat az őszi megfázás, de védekezhetünk ellene

A hűvösebb napokkal és a nulla fok körüli hajnali hőmérséklettel a náthaszezon is megérkezett. Ez a novemberi hideg és nyirkos időjárás különösen kedvez a betegségek terjedésének, azonban egy kis odafigyeléssel, immunerősítő ételek rendszeres fogyasztásával az őszi megfázás is könnyen elkerülhető.

A megfelelő higiénia és a rendszeres mozgás mellett a tudatos táplálkozás is hozzájárulhat ahhoz, hogy az immunrendszer jól működjön, hiszen bizonyos ételek fogyasztásával jelentősen erősíthető a szervezet védekezőképessége. Ebben segítséget nyújthat, ha a jól ismert immunerősítő élelmiszerek közül néhányat gyakrabban fogyasztunk. Az ősszel az immunrendszerünknek a legjobb támogatást nyújtó ételekhez az Ínyenc Piactér listája nyújthat segítséget.

Homoktövis

A homoktövis természetes immunerősítő “csodanövény” értékes fitotápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, és a benne lévő rendkívül magas vitamintartalom (A-, B-, C-, E-, K-, P-vitamin) miatt számos pozitív hatást gyakorol szervezetünkre, főleg, ha velő formájában fogyasztjuk. Télen különösen ajánlott, mert tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Érdemes termelői homoktövis termékek közül választani, mert azok olyan kíméletes módszerrel készülnek, amelyek megőrzik a növény értékes hatóanyagait.

Kakukkfűszirup

A kakukkfűszirup nemcsak az immunrendszer erősítésére alkalmas, hanem az ősszel oly gyakori légúti megbetegedések megelőzésére, illetve azok kezelésére is. A -, B1-, B2-, B3-, B5 -, B6 és a C-vitamin mellett nagyobb mennyiségben tartalmaz a szervezet számára fontos aminosavakat. Azoknak is ajánlott, akik már lebetegedtek, mivel a kakukkfűszirup csillapítja a köhögést, nyugtatja a hörgőket és enyhíti a nátha tüneteit.

Propolisz

A propoliszt általános immunerősítőként, vagy átfutó betegségeknél (például a megfázás első jeleinél) javasoljuk alkalmazni, hiszen annyira hatásos, hogy természetes antibiotikumnak is szokták hívni. De nemcsak megfázás esetén ajánlott, mert számos egyéb jó tulajdonsággal rendelkezik: gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, valamint vírus- és gombaölő hatása is van. Fogyasztását belsőleg, tinktúra formájában vagy mézbe keverve ajánljuk.

Erdei mézharmat

A mézharmat nemcsak az immunrendszerünket erősíti, de igazi különlegesség is, ugyanis a mézharmatot a méhek nem a virágok nektárjából, hanem az erdei fákon (fenyőfélék, hárs, gesztenye) található mézharmatból készítik. A színe általában sötét, íze nagyon zamatos, és magas a természetes ásványi anyag tartalma. Leginkább reggelihez ajánljuk, hogy nem csupán jól, hanem egészségesen is induljon a nap.

Fekete ribizli

A fekete ribizlit régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban, hiszen jótékony hatást gyakorol a szív és érrendszeri megbetegedésekre, a vérnyomás szabályozására, vashiányra, de jó a megfázásokra, köhögésre és a torokgyulladásra is, az már csak a ráadás, hogy még a C-vitamintartalma is magas. Télen velő formájában ajánlott a fogyasztása.

A Volánbusz évről évre kiemelt figyelmet fordít a télre történő felkészülésre. Erre nagy szükség is van, mivel megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell, de egy közszolgáltatónak maximálisan.

Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal szemben az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota.