Teljessé vált a székesfehérvári zöldbusz-flotta

Teljessé vált a székesfehérvári zöldbusz-flotta

A Volánbusz a HUMDA Zöld Busz Program támogatásának köszönhetően áprilisban 60 elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, melyek közül 12 Ikarus 120e típusú zöldbusz Székesfehérvár helyi közlekedésében javítja a személyszállítás szolgáltatási színvonalát.

A MÁV–Volán-csoport a fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban az autóbusz-állomány fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszik új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat 2021-ben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-mobilitás Fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld Busz Programba. Az első negyven jármű idén tavasszal állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, míg hat megyeszékhelyre további hatvan e-busz érkezik, és kiépül a kapcsolódó töltő infrastruktúra is.

A projekt keretében Székesfehérváron 12 darab Ikarus 120e típusú elektromos meghajtású autóbusszal gyarapodott a helyi flotta. A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes járművek 30 ülő és 55 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak és egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált buszok kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását.

Az első két zöldbusz a 2022. július 6-i ünnepélyes bemutatót követően állt forgalomba, október közepére pedig megérkezett a Volánbusz telephelyére az utolsó jármű is, így most már a teljes elektromos flotta az utasok rendelkezésére áll. Az e-buszok töltése a társaság Börgöndi úti telephelyén történik.

Székesfehérvár életében a közösségi közlekedés fontos szerepet játszik, amit jól mutat, hogy a Volánbusz még a pandémia idejében, 2021-ben is 11,8 millió utast szállított 35 autóbuszvonalon. Az elektromos autóbuszok mostantól Székesfehérvár valamennyi városrészében megfordulnak, hozzájárulva a kényelmes, színvonalas utazáshoz. A zöldbuszokat az utasok örömmel fogadták, és a Volánbusz üzemeltetési tapasztalatai is rendkívül kedvezőek.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.