Évtizedekkel többet élhetünk, ha nem hagyjuk ki a szűrővizsgálatokat

Évtizedekkel többet élhetünk, ha nem hagyjuk ki a szűrővizsgálatokat

Minden év októbere az úgynevezett rózsaszín hónap, azaz a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ilyenkor világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre és a szűrővizsgálatok fontosságára. Ám nem ez az egyetlen egészségügyi probléma, amit ha időben felfedeznek, akár több tíz évet is nyerhetünk vele.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a halálozási statisztikákat nézve Magyarország élen jár a régió országai között. 2021-ben ezer lakosra vetítve 16,1 százalék volt a halálozások száma az országban, miközben Ausztriában ez a szám 10,3 százalék, Szlovéniában 11 százalék, Szlovákiában 13,5 százalék, Horvátországban pedig 15,8 százalék volt. Egyedül Románia előzte meg hazánkat, 17,5 százalékos becsült adattal.

A számok rendkívül szomorú képet mutatnak, viszont a halálozások száma nem magyarázható csupán a társadalom elöregedésével. A válasz sokkal inkább abban rejlik, hogy rengeteg megelőzhető vagy kezelhető betegséget nem diagnosztizálnak és kezelnek időben, mivel még mindig sokan szemet hunynak a szűrővizsgálatok felett. 

Az OTP Egészségpénztár statisztikái szerint ugyanakkor pozitívum az, hogy egyre többen gondolkodnak egészségtudatosan. A különböző szűrővizsgálatokra 2022-ben a pénztártagok már több mint 69,5 millió forintot költöttek. A tavalyi év azonos időszakában ez az összeg csupán 47,9 millió forint volt. Ez arra utal, hogy folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik fontosnak tartják az egészségüket és a rendszeres orvosi vizsgálatokat, bár még mindig kevesen élnek az Egészségpénztár által kínált lehetőségekkel. Az OTP Egészségpénztár megbízásából készült Pulzus kutatás  szerint a megkérdezettek csupán 21 százaléka rendelkezik pénztári tagsággal, miközben 41 százalék tisztában van azzal, hogy ennek segítségével csökkenthetnék az egészségügyi ellátásban felmerülő költségeiket – többek között a szűrővizsgálatok költségeit is. 

Az Egészségpénztári számláról fizethető szűrővizsgálatok közül továbbra is a nőgyógyászati szűrések a legnépszerűbbek, erre idén eddig 34,5 millió forintot fordítottak. Ezt a manager szűrések és bőrgyógyászati szűrések követik 16 millió és 10,2 millió forintos kifizetéssel. De népszerűek a belgyógyászati, a szemészeti, a fogászati, a kardiológiai és urológiai szűrések is.

Ráadásul a befizetett összeg után az egészségügyi megtakarításból évente 20 százalék, vagyis akár 150 ezer forint adó-visszatérítés jár. Sőt, azok a pénztári tagok, akik orvosi javaslatra mennek egészségügyi szűrővizsgálatra, „prevenciós szolgáltatás” jogcímen további 10 százalék adó-visszatérítést vehetnek igénybe. Az egyenleg sokrétűen felhasználható, például méhnyakrákszűrésre, emlőrákszűrésre, vastagbélrákszűrésre, prosztatarákszűrésre, mozgásszervi szűrésre, AIDS-szűrésre, mentális zavarok korai felismerését célzó szűrésre vagy éppen fogászati szűrésre.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.