Jelentős többletbevételhez juthat a költségvetés a rezsiszabályok szigorítása miatt

Jelentős többletbevételhez juthat a költségvetés a rezsiszabályok szigorítása miatt

A lakosság nagy része már találkozott a magasabb rezsiszámlákkal. A GKI elkészítette becslését arra vonatkozóan, hogy a rezsicsökkentés szabályainak módosítása hogyan hat a központi költségvetésre.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a fogyasztói árindex 2022 augusztusában 15,6 százalék volt 2021 augusztusához képest, miközben a harmonizált árindex 18,6 százalék lett. Ebből 1 százalékpontot a külföldiek üzemanyagvásárlásai magyaráznak, míg a maradék a háztartási energia költségek növekedését takarja. Ez azt jelenti, hogy a háztartások a rezsicsökkentés csökkentése miatt jelentős többletkiadásokkal szembesültek.

A GKI elemzése rámutat arra, hogy a fogyasztói árindex alapján a villamosenergia súlya a kiadásokból 1,71 százalék, míg a vezetékes gázé 1,873 százalék (összesen 3,583 százalék). A fogyasztói és a korrigált harmonizált fogyasztói árindex különbsége azt jelenti, hogy a háztartási energia kiadások közel 55 százalékkal nőhettek augusztusban (a súlyozás alapján így lesz 15,6 százalékból 17,6 százalék).

A legutolsó KSH adat a háztartások kiadásaira 2020-as, ez alapján akkor 22 928 milliárd forintot költöttünk el. Becslésünk szerint 2022-ben 30 ezer milliárd forintot költhetnek a háztartások, ami azt jelenti, hogy villamosenergiára és vezetékes gázra egy átlagos háztartás 281 ezer forintot fordított volna, ha nem változott volna az ár. A becsült áremelkedéssel ez azt jelenti, hogy az éves kiadás 436 ezer forintra nő. A növekedés kisebb része valósul meg idén (az éves átlag így 333 ezer forintra nő), a nagyobb rész jövőre jut, amikor a teljes összeget (évi 436 ezer forintot) ki kell fizetni.

Összességében a havi rezsi átlagosan 13 ezer forinttal nő háztartásonként. Ez összhangban van azzal, mint amit a lakosság becsült korábban (az intézkedésekkel érintettek körében +27 ezer forint/hó) , mivel a háztartások 35 százaléka nem gázzal vagy villannyal fűt  (ezt figyelembe véve az érintett háztartási körben nagyjából 20 ezer forint/hó lesz a növekmény). Számíthatunk arra is, hogy a háztartások megpróbálják mérsékelni az energiafelhasználást, így a tényleges többlet költség kisebb lesz.

A GKI becslései alapján a rezsicsökkentés szabályainak szigorítása éves szinten 636 milliárd forinttal emeli a szolgáltatók árbevételét (és ennyivel csökkenti a lakosság elkölthető jövedelmét). Az árbevétel 21 százaléka ÁFA bevételként a költségvetésbe kerül. Ez azt jelenti, hogy a költségvetés a villany- és a gázáremelés hatására 135 milliárd forint többletbevételhez jut évente. Ez alapot adhat az intézkedések következtében leginkább rászorulók támogatására is.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.