A gazdasági helyzet ellenére helyt állt augusztusban a magyar tőzsde

A gazdasági helyzet ellenére helyt állt augusztusban a magyar tőzsde

A továbbra is fennálló, globális gazdasági bizonytalanság ellenére a BÉT vezető részvényindexe, a BUX index az előző hónaphoz hasonlóan tartani tudta pozícióját, így 41 877,2 pontos értékkel zárta az augusztust.

Továbbra is borús hangulat mellett zajlik a kereskedés a világ tőkepiacain, amely elsősorban az immár több mint fél éve tartó orosz-ukrán háborúra és az ebből fakadó globális energiakrízisre, illetve az elszabadult inflációs környezetre vezethető vissza. A hónap során kiemelt figyelem övezte a befektetők részéről az amerikai jegybank, a Fed Jackson Hole-ban megrendezett konferenciáját, amelyen a jegybank elnöke, Jerome Powell is beszédet tartott a világgazdasági helyzet kapcsán. A beszéd elmaradt a befektetők várakozásaitól, a hatására további esés következett az amerikai piacokon.

A Budapesti Értéktőzsde első számú részvénymutatója, a BUX index az előző hónap záróértékéhez képest 0,2 százalékos pozitív elmozdulást követően, 41 877,2 ponton zárta az augusztust. Az index a legmagasabb értéket augusztus 11-én érte el, ekkor 44 149 ponton fejezte be a napot.

A hazai blue chipek forgalmi rangsorát augusztusban is az OTP Bank zárta az élen, a bankpapír a részvényszekció összforgalmának 53,1 százalékát adta, 111 milliárdos forgalommal, jelentős, 4,6 százalékos árfolyam-növekedés kíséretében. A második helyen a MOL végzett 49,6 milliárdos forgalommal, míg a harmadik helyet a Richter Gedeon szerezte meg, a gyógyszeripari társaság 41,3 milliárdos forgalmat produkált. A mid-capek között a 4iG és az ALTEO emelkedett ki a kibocsátói mezőnyből – míg az informatikai-távközlési társaság árfolyama 18,7, az energetikai vállalat árfolyama 10,8 százalékkal növekedett.

Az árupiac forgalma augusztusban újra átlépte az 1 milliárd forintot – ez a csendesebb júliushoz képest 152 százalékos emelkedést jelent. A forgalom nagy részét, 52,7 százalékát a nagy olajtartalmú napraforgómag tette ki, míg a fenntartható takarmánybúza X33,7 százalékkal, míg az euró búza és a takarmánykukorica 8,9 és 4,8 százalékkal részesült a szegmens összforgalmából.

Hirdetés

Csaknem 14 millió forint adomány gyűlt össze a repülőtér által szervezett jubileumi Runway Run futóverseny bevételeiből. Az adomány egy részét a SUHANJ! Alapítványnak, a másik részét a leukémiás betegek gyógyulását segítő brit Anthony Nolan alapítványnak adja a Budapest Airport.

Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és gyorsítják fel a megújuló energiahordozókra való átállást.

Bővülnek a MÁV-START szolgáltatásai a Budapest–Kecskemét–Szeged vasútvonalon, az utolsó járat mindkét irányba egy órával később indul hétfőtől szombatig. A fővárost és több megyeszékhelyet összekötő vonalon október elsejével indul a fedélzeti vendéglátás is a járatokon.

Október 1-jétől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerülnek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. A polcokról lekerülő, nem értékesített mintegy 20000 darab PET palackos italt az áruházlánc jótékonysági célra ajánlja fel.