A magyar cégek több mint harmada invesztált az energiamegtakarításba

A magyar cégek több mint harmada invesztált az energiamegtakarításba

Friss kutatásában azt vizsgálta a GKI Gazdaságkutató Zrt., hogy a vállalkozások hajtottak-e végre energiamegtakarító beruházásokat az utóbbi 3 évben, és ezzel mekkora energia megtakarítást értek el.

A GKI felmérése 2022 májusában készült, 964 vállalkozás válaszai alapján, amelyek 5 fő feletti cége (nem multinacionális vállalatok).

A hazai cégek 39 százaléka hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben, ami az emelkedő energia költségek fényében alacsony aránynak tekinthető. Ugyanakkor a cégek méretének nővekedésével ez egyre gyakoribb. Legkevésbé a 11 fő alatti cégek végeztek ilyen típusú fejlesztést (28 százalék), leginkább pedig a 250 fő felett foglalkoztató vállalkozások (75 százalék).

Ez összefüggésben áll az energia számla nagyságával is: minél többet kell fizetni az eneergiáért, annál jobban érzékelhető a megtakarítás. Emellett a beruházásokat segítő költségvetési és EU-s pályázatok elkészítése és menedzselése is egyszerűbb a nagyobb, mint a kisebb cégek számára, ahol a bürokráciára alig van ember.

Az energiamegtakarító beruházások hatékonynak tekinthetők, hiszen átlagosan 12 százalékkal csökkentették a cégek energiaköltségeit. Leginkább a 151–250 fő között foglalkoztató cégeknél (14 százalék), legkevésbé pedig a 250 fő felett foglalkoztatók körében (6 százalék). Ágazatok között nem volt érdemi különbség (11–12 százalék megtakarítás).

Az elért eredmények arra mutatnak rá, hogy korábban nem volt kifejezett cél az energiamegtakarítás, inkább csak a termelő beruházások járulékos előnye volt, ha csökkent a felhasználás (a modern berendezések beszerzése, az épületek szigetelése, esetleg új, modernebb épületbe költözés önmagában m��rsékelheti az energiafelhasználást). Az elszabaduló energiaárak idején, illetve az energia függetlenség közelítése érdekében szükség lenne célzott forrásokra a vállalkozóknak, amellyel erőteljesebben mérsékelhető az energiafelhasználás, esetleg növelhető a saját célú energiatermelés. A felmérés konklúziója, hogy mindezek jelentősen javíthatják a hazai vállalkozások versenyképességét is, miközben csökkentenék a függést a külső energiaforrásoktól.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.