Tizedik alkalommal küzdenek hulladékkal a hulladék ellen a Tiszán

Tizedik alkalommal küzdenek hulladékkal a hulladék ellen a Tiszán

A Tiszai PET Kupa történetének egyik felejthetetlen helyszínéről, Cigándról indítja jubileumi hosszútávú folyótisztító hajós versenyét a szervező Természetfilm.hu Egyesület.

Tokaj közelében, partifecskéket filmezett a Természetfilm.hu Egyesület stábja, amikor először találkoztak a PET-palack áradattal, ahogy a főleg határon túlról érkező szennyezés tonnaszámra önti el a Tiszát. 2013-ban 4 pethajóval rajtolt el az I. PET Kupa flottája, kalandjaikból televíziós filmsorozat készült “Valamit visz a víz” címmel.

Azóta sok víz és sok műanyag palack lefolyt a Tiszán, a PET Kupa meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált, filmműhelyükben számos ismeretterjesztő film készült, a petkalózok pedig 225 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát és mellékfolyóit. A Tisza vízgyűjtő területének  öt országában dolgoznak az ismeretterjesztésen, Kárpátalján, a probléma forrásánál pedig jó példákkal járnak élen a hulladékgyűjtésben és -feldolgozásban részt vevő kárpátaljai partnereink bevonásával.

A jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupa július 29-én a pethajók építésével veszi kezdetét, majd július 31-től augusztus 6-ig, hét napon keresztül, – szárazföldi programokkal színesített pihenőnap beiktatásával –,  Cigánd/Dombrád és Tiszadada között tisztítják a folyót és árterét a petkalózok.

Világon egyedülálló hajós verseny – hulladékkal a hulladék ellen

A világ minden táján épülnek pillepalackból hajók, a Tiszai PET Kupa kezdeményezés azonban az első, ahol a környezetbe juttatott, és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A pethajók meghajtása megújuló energiával – kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik -, ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot.

Az első Tiszai PET Kupa alkalmával, Tivadar és Cigánd között, 112 folyamkilométeres távon tisztították a folyót a csapatok. A PET Kupa történetében ez az eredeti versenyszakasz mostanáig rekord távolságnak számít. Idén ismét szívesen próbálkoztak volna vele a szervezők, de sajnos a Tisza határmenti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély.

Történetük során a petkalózok több mint 800 folyamkilométeren takarítottak kitartóan a Felső-Tiszán, többször visszatérve erősen szennyezett folyószakaszokra.

A kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része – mintegy 60 százaléka – újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően, a PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

A természet és a hulladék ihlette filmek és dalok

A PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület műhelyében manapság szinte hetente készülnek filmek, a pár perces videóktól kezdve az egész estés ismeretterjesztő dokumentumfilmekig. Az eredeti, „hulladékkal a hulladék ellen” versenyötleten és a felbecsülhetetlen önkéntes bázison túl, főként a filmes alkotásokra támaszkodik a PET Kupa szemléletformáló ereje. Youtube csatornájukon visszanézhetjük a versenyek maradandó élményeit, kitekinthetünk a Tisza nemzetközi hulladékhelyzetére és bepillanthatunk a műanyag újrahasznosításába.

A pethajós csapatok napi rutinfeladatainak hátterét és a hulladék szakszerű válogatását a versenyeken elsősorban a PET Kupa önkéntesei végzik, akik között szép számban vannak tapasztalt folyómentők. A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupán a versenyző csapatok közé, rendhagyóan, az önkéntesek is beállnak saját építésű, KisPETlovam névre keresztelt hajójukkal.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.