Vonattal váltanak ki repülőjáratot a Benelux államokban

Vonattal váltanak ki repülőjáratot a Benelux államokban

A Holland Királyi Légitársaság és a Thalys együttműködésének köszönhetően új vasúti transzfer járatok érhetők el Amszterdam és Brüsszel között, így a KLM-nek naponta eggyel kevesebb légi járatot kell a két város között üzemeltetnie.

Az együttműködés célja, hogy minél többen vasúton közlekedjenek a két város viszonylatában, mivel Amszterdam és Brüsszel között szinte minden KLM-utas a schipholi repülőtéren járatot vált.

A KLM a járvány előtt opcióként már elérhetővé tette Brüsszel és Amszterdam között a gyorsvasúti alternatívát, ezzel akkor az utasok 20-25 százaléka élt.

A most bejelentett lépésekkel az ő kiszolgálásukat igyekszik a két társaság javítani.

Az utazási élmény nagyon hasonló lesz ahhoz, amit a holland légitársaság utasai megszoktak: a KLM honlapján mindkét járatára el lehet végezni az utasfelvételt, ugyanolyan beszállókártyát kapnak, és a járatokkal kapcsolatos információkról is a megszokott formában értesülhetnek.

A mostani próbaidőszak október 29-ig, vagyis a téli menetrendváltásig tart és a korábbinál szélesebb választék áll az utasok rendelkezésére. A Thalys gyorsvasúton mostantól minden nap egy délutáni járatpár érhető el, ezek menetideje mintegy másfél óra. A tapasztalatok fényében a jövőben még több vasúti járat menetrendbe állítása várható nem csak Brüsszel, de több európai nagyváros felé is.

A gyorsvasúttal korábban létrejött együttműködésben ez az első fontos és konkrét lépés. Ugyanakkor a KLM, a holland infrastruktúráért felelős minisztérium, a schipholi repülőtér, a ProRail, valamint a holland állami vasúttársaság között 2020-ban létrejött megállapodás végrehajtásának fontos része is. Ennek az akciótervnek az a célja, hogy a gyorsvasút reális alternatívát kínáljon a 700 kilométernél rövidebb légi járatokkal szemben.

Boet Kreiken, a KLM utasélményért felelős alelnöke azt mondta, az új termék az első megvalósuló elképzelés az akciótervből, a partnerekkel együtt azon dolgoznak, hogy gondtalan utazásban lehessen része az ügyfeleknek.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.