Minden idők legnagyobb zajvédelmi programjába vág bele a Budapest Airport

Minden idők legnagyobb zajvédelmi programjába vág bele a Budapest Airport

Három évre elosztva mintegy 1,2 milliárd forint összegben, minden idők legnagyobb és legtöbb szolgáltatást nyújtó lakossági zajvédelmi programját indítja el szeptemberben a Budapest Airport.

A program előzményei kapcsán fontos kiemelni, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében még 2016 februárjában jelölte ki a légiközlekedési hatóság a zajgátló védőövezetet, aminek a határait a hazai jogszabályok szerint állapították meg – tekintettel a következő tíz évben várható légiforgalom alakulására.

A Budapest Airport azonban ennél már jóval korábban, 2008-ban önkéntes alapon megkezdte a repülőtér környéki lakóingatlanokban a lakossági ablakszigetelési programot, ami elsősorban a főváros 17 és 18. kerületének egy részét, illetve Üllő és Vecsés bizonyos körzeteit érintette. 2008 és 2020 között mintegy 1500 ingatlantulajdonos számára került felajánlásra a lakossági ablakszigetelési program, amelyet többszöri felhívást követően, az érintett lakók összesen 30 százaléka igénybe is vett.

A Budapest Airport tulajdonosai és menedzsmentje még 2019-ben önként döntött arról, hogy a vállalat a már évek óta futó zajvédelmi programját nagyságrendekkel kibővíti, mind a bevonásra kerülő területeket, mind pedig az erre szánt forrást többszörösével megnövelve, az elérhető szolgáltatásokat pedig kibővítve. A koronavírus járvány miatt azonban a program indulását el kellett halasztani, tekintettel arra, hogy a munkálatok személyes kontaktussal jártak volna.

Annak érdekében, hogy a program és az újonnan bevonásra kerülő településrészek a lakók igényéhez igazodjon, a Budapest Airport 2022 év elején konzultációt kezdeményezett az érintett kerületek és települések polgármestereivel. 2022 júniusára, többszöri egyeztetést követően az 1,2 milliárd forintos keretösszegű program véglegesítésre került, és a következő 3 évben meg is valósul.

A program keretében kérhető szolgáltatások:

  • Pótlólagos ablakszigetelés: A házak lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira ingyenesen kérhető olyan 6 mm vastagságú plusz üvegtábla az ablak nyíló szárnyának belső felületére, ami akár 10-12 decibellel csökkentheti a külső zajokat.
  • Ablakcsere: 10 évnél idősebb ablakok esetében a hálóhelyiségekben ingyenesen, egyéb lakóhelyiségekben (pl. nappali) k��ltségmegosztással kérhető.
  • Redőnytok szigetelése: Olyan ablakok esetében, ahol a redőny közvetlenül az ablak felett egy tokban található, a redőnytok hangszigetelése is ingyenesen kérhető.
  • Szellőztető berendezés: Olyan hangszigetelt fali készülék is ingyenesen kérhető a hálószobákba a nyugodt alvás érdekében, amely zárt ablak mellett – vagyis a külső zajok kizárásával – is friss levegőt juttat kintről a hálószobába.

A programra 2022. szeptemberétől lehet jelentkezni több fázisban. Az első fázisban azokon a területeken lesznek elérhetőek a kibővített zajvédelmi lehetőségek, ahol már korábban is meghirdetésre került a program, biztosítva ezzel, hogy a kibővített szolgáltatások lehetőségével az itt található ingatlanok tulajdonosai is élhessenek. Ezt követően több lépésben halad tovább a program, az érintett településeken és kerületekben egyszerre bővítve lépésről lépésre az érintett területeket. További újdonság, hogy most először részt vehet a programban néhány kőbányai ingatlantulajdonos is, a 10. kerület korábban nem szerepelt az érintett területek között.

Az összesen 4000 érintett lakóingatlan tulajdonosait a Budapest Airport postai úton, levélben is tájékoztatja majd a program egyes fázisairól, a program részleteiről és a jelentkezés menetéről. A programban minden ingatlantulajdonos részt vehet, akinek a kijelölt területen ingatlanja van, és a feltételeknek megfelel. A programra történő jelentkezés menete a korábbinál még gyorsabb és egyszerűbb lesz, az érintett lakóházak tulajdonosai külön erre a célra létrehozott weboldalon is leadhatják majd igénylésüket.

A repülőtér-üzemeltető a légitársaságok által az éjfél és hajnali öt óra között Budapest felett végrehajtott fel- és leszállások után fizetendő mélyalvási díjból befolyt összeget is a zajvédelmi programra fordítja. Továbbá egy évvel ezelőtt a vállalat megkezdte a zajvédelmi zónában található több iskola- és óvodaépület ablakszigetelését vagy ablakcseréjét is az érintett önkormányzatokkal közösen kiválasztva az intézményeket.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.