Több mint duplájára nőtt két év alatt a zöld rendszámos autók száma

Több mint duplájára nőtt két év alatt a zöld rendszámos autók száma

Májusban már 51 ezer zöld rendszámos autó rótta a magyarországi utakat. Az elektromos robogók népszerűsége is nőtt.

Májusban átlépte az 51 ezret, ezzel 2020 óta két és félszeresére nőtt a zöld rendszámmal ellátott autók száma Magyarországon – ismertette a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton.

A tárca közleménye szerint a fontos cél, hogy az ország a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában foglaltak szerint 2050-re elérje a teljes klímasemlegességet, anélkül, hogy a gazdasági növekedés vagy a jólét veszélybe kerülne. Ebben fontos szerepet játszik a közlekedés zöldítése is, ami a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felel.

Az eddigi törekvéseknek, és állami támogatásoknak is köszönhetően a magyarországi zöld rendszámos autók száma 2020 májusában elérte a 20 ezret, napjainkra pedig már az 51 ezret is meghaladta, és ezek több mint fele tisztán elektromos meghajtású.

A TIM közleménye kiemeli, hogy aközlekedésben használt megújuló energiaforrások részarányát illetően Magyarország már most a régióban a legjobban, az uniós átlag felett teljesít. Ezt tovább növelhetik a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv intézkedései, amelyek az elektromobilitás elterjedését ösztönzik.

Az állami támogatások következtében az elektromos autók mellett egyre többen választják az elektromos robogókat is a hagyományos, benzines társaik helyett és egyre népszerűbbek az elektromos rásegítésű kerékpárok is, amelyek vásárlásához minden hónap első felében lehet pályázni támogatásra.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.