Nagy segítséget nyújtott a lakásfelújítóknak az állami támogatás

Nagy segítséget nyújtott a lakásfelújítóknak az állami támogatás

Az Otthon-felújítási program sokak fantáziáját mozgatta meg, az elmúlt egy évben mindvégig magas volt a lakossági érdeklődés a támogatási lehetőségek felhasználása iránt.

Nem hozott e téren érdemi változás az idei második negyedév sem – ezt mutatják a GKI és a Masterplast közös kutatásának, felmérésének eredményei, amelyet 1000 lakossági megkérdezéssel végeztek, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív mintán.

Kevesebben vágnának bele a támogatások nélkül

A lakások felújításához, korszerűsítéséhez többféle állami támogatás is elérhető. Ezek „zászlóshajója” az Otthon-felújítási program, ami a jelenlegi szabályozás szerint 2022. december 31-ig biztosít forrásokat. Ilyen célra felhasználható még a falusi csok, illetve a célzott támogatási programok forrása is. Mindez széles körű érdeklődést váltott ki a gyereket nevelő családok körében. Az idei második negyedévben a válaszadó háztartások 7,8 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni, s további 12,4 százalék valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást.

A kutatés eredménye az idei első negyedév adataival összevetve hibahatáron belüli elmozdulást mutat. Vagyis az állami támogatások lakáskorszerűsítésekhez és -felújításokhoz való felhasználása továbbra is igen népszerű. Az állami támogatás igénylése a családiház-tulajdonosok körében a legelterjedtebb - ezek 10 százaléka biztos, 14 százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát.

A társasházakban élők 3 százaléka lehet biztosan és 9 százalék a valószínűleg érintett.

Az állami támogatás iránti érdeklődés a fiatalok (a 30 év alattiak) körében a legmagasabb, a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 11 és 21 százalék. Az életkor előre haladásával csökken az érdeklődés, a 60 év felettiek körében ugyanez a két arány már csak 4 és 6 százalék. Valamelyest érezhető a települési lejtő hatása is: a legalacsonyabb a program iránti érdeklődés a fővárosban (8 és 10 százalék), a legmagasabb a községekben (10 és 14 százalék).

Sokan kihasználnák a maximális keretösszeget

Az állami támogatást felvenni szándékozók 31 százaléka szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, további negyedük legalább 1 millió forint támogatást venne fel. Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint, ami 10 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A háztartásfő életkorának emelkedésével párhuzamosan csökken az igényelni tervezett támogatás összege: míg a 30 év alattiak átlagosan 2,3 millió forintos támogatást szeretnének, a 60 év felettiek beérnék 1,7 millióval. Az alacsonyabb jövedelmű családok általában kisebb összegű támogatást igényelnének (értelemszerűen projektjeik értéke is kisebb lehet), mint a módosabbak.

A legnépszerűbb célok a fürdőszoba, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás, ezek iránt 30-30 százalék érdeklődött,

de sokan szeretnék a belső terek felújítását is elvégeztetni (ennek említési gyakorisága 29 százalék). A külső nyílászárók cseréje és a napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítése iránt minden negyedik válaszadó érdeklődött. Erős népszerűségnek örvend továbbá a klímaberendezések beszerelése vagy cseréje, a kerítés építése, felújítása, illetve a hőszigetelési munkálatok, ezek minden ötödik támogatást felvenni szándékozó család terveiben szerepelnek.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.