Automata utasszámláló berendezésekkel bővültek a budapesti trolibuszok

Automata utasszámláló berendezésekkel bővültek a budapesti trolibuszok

A BKK elkötelezett a főváros közlekedési rendszerének adatalapú fejlesztése mellett, ezért május elején, a szükséges műszaki fejlesztések elvégzésével aktiválta az elmúlt években beszerzett trolibuszokon az infraérzékelős utasszámláló berendezéseket.

A Budapest utcáin közlekedő 143 trolibusz közül eddig csak minden 10. jármű volt alkalmas arra, hogy automatikusan utasforgalmi adatokat gyűjtsön. Bár a járművekbe korábban már beépítették az utasszámlálásra képes készülékeket, azonban egy műszaki fejlesztés hiánya miatt egyelőre nem lehetett aktiválni azokat.

Az elmúlt hónapokban a BKK elvégezte ezeket a szükséges informatikai fejlesztéseket és teszteket, amelynek eredményeként újabb 60 Škoda-Solaris Trollino trolibuszon helyezte üzembe a mérőket. Mostantól ezeknek a járműveknek az ajtajai felett folyamatosan infraszenzorok mérik a le- és felszállók számát. Ezzel a mért trolibuszjárműpark 10 százalékról 54 százalékra emelkedett, ami már elegendő ahhoz, hogy a teljes trolibuszágazat utasforgalmát elemezni lehessen, és adatalapú döntéseket lehessen hozni.

Ezentúl ezzel a fejlesztéssel a budapesti közösségi közlekedési ágazatok közül a trolibuszok között a legmagasabb az automatikus, műszeres utasforgalmi mérésre képes járművek aránya. A fejlesztés elvégzésével hatékonyabbá válik a hálózat- és közlekedésszervezés, és a pontosabb adatok az utazási igényekhez jobban igazodó szolgáltatások bevezetését is lehetővé teszik.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.