Világszinten visszaestek a tőzsdei részvénykibocsátások

Világszinten visszaestek a tőzsdei részvénykibocsátások

A bizonytalanságok és napjaink globális kihívásai számottevően mérsékelték a részvénypiaci cégek kibocsátási kedvét.

Megtorpant a tőzsdei részvénykibocsátások (Initial Public Offering, IPO) lendülete 2022 első negyedévében – hívta fel a figyelmet legfrissebb jelentésében az EY.

A nemzetközi tanácsadó cég közleménye szerint tavaly világszinten rekorderedményeket értek el a tőzsdei bevezetések, az idei év első negyedévében azonban a kiszámíthatatlan piaci körülmények miatt már kevesebb volt az IPO.

Az idei első három hónapban csupán 321 ügylet valósult meg összesen 54,4 milliárd dollár értékben, az ügyletek száma 37 százalékos, a kibocsátások értéke 51 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest.

A csökkenés közepette világszinten a legnagyobb nyertes az informatika és a nyersanyagipar, mindkettőhöz 58 tőzsdei bevezetés kapcsolódott március végéig. A tranzakciók értékét tekintve az energetika vezet 12 milliárd dollár összértékű bevétellel – ismertette a közlemény.

A tanácsadó cég a világszintű bizonytalanságokkal magyarázta a részvénypiaci fordulatot. A kedvezőtlen változást elsősorban a geopolitikai feszültségek, az energia- és nyersanyagdrágulás veszélye, valamint az infláció hajtja, de a világjárvány kockázata sem múlt el teljesen.

A borítókép forrása: Pixabay

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.