Világszinten visszaestek a tőzsdei részvénykibocsátások

Világszinten visszaestek a tőzsdei részvénykibocsátások

A bizonytalanságok és napjaink globális kihívásai számottevően mérsékelték a részvénypiaci cégek kibocsátási kedvét.

Megtorpant a tőzsdei részvénykibocsátások (Initial Public Offering, IPO) lendülete 2022 első negyedévében – hívta fel a figyelmet legfrissebb jelentésében az EY.

A nemzetközi tanácsadó cég közleménye szerint tavaly világszinten rekorderedményeket értek el a tőzsdei bevezetések, az idei év első negyedévében azonban a kiszámíthatatlan piaci körülmények miatt már kevesebb volt az IPO.

Az idei első három hónapban csupán 321 ügylet valósult meg összesen 54,4 milliárd dollár értékben, az ügyletek száma 37 százalékos, a kibocsátások értéke 51 százalékos csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest.

A csökkenés közepette világszinten a legnagyobb nyertes az informatika és a nyersanyagipar, mindkettőhöz 58 tőzsdei bevezetés kapcsolódott március végéig. A tranzakciók értékét tekintve az energetika vezet 12 milliárd dollár összértékű bevétellel – ismertette a közlemény.

A tanácsadó cég a világszintű bizonytalanságokkal magyarázta a részvénypiaci fordulatot. A kedvezőtlen változást elsősorban a geopolitikai feszültségek, az energia- és nyersanyagdrágulás veszélye, valamint az infláció hajtja, de a világjárvány kockázata sem múlt el teljesen.

A borítókép forrása: Pixabay

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.