Ekkora volt a GazMag ökológiai lábnyoma 2021-ben

Ekkora volt a GazMag ökológiai lábnyoma 2021-ben

A GazMag megalapítása óta rendszeresen foglalkozik a fenntarthatóság témakörével. 2015-ben indítottuk el azt a hagyományt, hogy a Föld Napján, azaz április 22-én publikáljuk az előző évre vonatkozó eredményünket.

De mi is az ökológiai lábnyom? Az ökolábnyom egy olyan mutatószám, ami kifejezi azt, hogy adott technikai hatékonyság mellett mekkora igényt támasztunk bolygónk természeti erőforrásaival szemben annak érdekében, hogy megszokott fogyasztásunkat biztosítani tudjuk. Az ökológiai lábnyom mértékegysége a globális hektár, mely meghatározható a Föld összes biológiailag produktív hektárjának átlagos értékeként. A mutató mikro- és makroszintű mérőszámként is használható, hiszen kiszámítható országokra, régiókra, városokra, egyes emberekre, vállalkozásokra, termékekre is. Sőt az ökológiai lábnyomra szükség van egy másik mutatószám, a Happy Planet Index (Boldog Bolygó Index) kiszámításához is.

A Föld Napját április 22-én tartják, és a GazMag hagyományosan erre a napra időzíti előző évre vonatkozó ökológiai lábnyomának kihirdetését.

Szerkesztőségünk egyértelmű célkitűzése, hogy működésünk az egy főre vonatkoztatott határérték (biológiai kapacitás) alatt maradjon. Ez az érték megközelítőleg 1,7 globális hektár/fő, azaz ha a bolygón élő valamennyi ember ökológiai lábnyoma legfeljebb ekkora lenne, az azt jelentené, hogy megfelelően gazdálkodtunk a természeti erőforrásainkkal.

Nem titok, hogy jelenleg messze vagyunk ettől, az emberiség olyan mértékben éli fel az erőforrásait, hogy azok megújulásához majdnem két Földre lenne szükség.

Bár a GazMag szerkesztőségének eddig minden egyes évben sikerült a fenntarthatósági küszöb alatt maradnia, azt fontos leszögezni, hogy ökológiai lábnyomunk kiszámításakor a szerkesztőségi tagok munkavégzéséhez kapcsolódó tevékenységeit tudtuk csak figyelembe venni, a tagok munkavégzését és magánéletét együttesen magába foglaló egyéni ökológiai lábnyoma ettől sokszor eltérhet.

Fottás: GazMag

A fenti ábrán a GazMag ökológiai lábnyomának évenkénti változása szerepel. A mutatónak köszönhetően nyomon követhető a szervezet fejlődési üteme. 2011-ben még egy pár fős, többnyire helyi témákkal foglalkozó kis szerkesztőség voltunk, az évek során azonban létszámban és témáinkban is sikerült bővülni, emiatt az ökolábnyom elkerülhetetlenül növekedésnek indult.

2020-ban azonban egy jelentős megtorpanás történt a görbén, a koronavírus-járvány az utazásokat minimalizálta, és sok tevékenységet jelentősen lelassított, rendezvények sokasága maradt el. 2021-ben már kezdett elindulni a mindennapi az élet a korábban megszokott felé, ez is jól kirajzolódik a grafikonon.

Az eddigi évekhez hasonlóan most is készítettünk előrejelzéseket. A piros vonal azt az előrejelzést mutatja, mely szerint a növekvő tendencia az eddigi ütemben folytatódik, és ökológiai lábnyomunk közelíti a biológiai kapacitás szintjét. A zöld vonal egy optimistább forgatókönyv, amely azzal kalkulál, hogy stabilizálni tudjuk fogyasztási szintünket, és a korábbinál kicsivel magasabb, de még fenntartható szint állandósulni fog.

A koronavírus-járvány úgy tűnik, hogy bár velünk marad még egy ideig, 2022-ben már nem lesz annyira meghatározó mindennapi életünk szempontjából, mint az előző két esztendőben. Érdekes lesz egy év múlva visszatekinteni arra, hogy a korábbiakhoz képest valamivel szelídebb pandémia, valamint az idei év első felét tematizáló orosz-ukrán háború milyen hatást gyakorol majd az ökológiai lábnyomunkra.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.