Méltányos költségmegosztás mellett működhet a kötelező gáztárolás

Méltányos költségmegosztás mellett működhet a kötelező gáztárolás

Az európai földgáztárolók kötelező feltöltésének költségeit úgy kell megosztani, hogy egyensúlyba kerüljenek a belföldön, illetve a más országban tároltató tagállamokra eső terhek – jelentette ki Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

Az európai szabályozó hatóságok vezetői a megfizethető és biztonságos energiaellátás legsürgetőbb kérdéseit vitatták meg az Európai Energiaszabályozók Tanácsának (CEER) és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) legutóbbi ülésein, ahol a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt Ságvári Pál nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes képviselte.

A szabályozó hatóságok Párizsban megrendezett fórumán szó volt a magas energiaárak kezeléséről, az Európai Unió ellátásbiztonságáról, az orosz gázfüggőség kezeléséről, és a résztvevők áttekintették az ukrán vészhelyzeti villamosenergetikai kisegítés kérdéseit is.

A tárgyalásokon Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az LNG-kapacitások hozzáférhetőbbé tétele nélkül nem lehet érdemben és egyenszilárdsággal csökkenteni az Unió orosz földgázforrásoktól való függőségét. Mint mondta, az Európai Unió LNG-fogadókapacitásainak 80%-a Nyugat-Európában található, ezért a tengerparttal nem rendelkező tagállamokra tekintettel tovább kell erősíteni az EU nyugat-kelet irányú földgázszállítási infrastruktúráját.

A földgáz kötelező tárolására vonatkozó bizottsági javaslatról a MEKH elnökhelyettese elmondta, Magyarország nagy tárolói kapacitásokkal rendelkezik, éves fogyasztása több mint 50 százalékát is képes tárolni, így az adottságaink lehetővé teszik, hogy más tagállamokkal is együttműködjünk. A kötelező gáztárolási kvóta és költségviselés tekintetében azonban olyan szabályozást támogatunk, ami egyensúlyt teremt azok között a tagállamok között, amelyeknek nagy tárolási kapacitása van, illetve azok között, amelyeknek külföldi tároltatásra van szükségük – tette hozzá.

Az ukrán-moldáv és a kontinentális európai villamosenergia-rendszer vészhelyzeti, Ukrajna ellátásbiztonságát szolgáló szinkronizációjáról szólva a MEKH elnökhelyettese elmondta, hogy a projekt sikeres volt, az átviteli rendszerirányítók között működik az üzembiztonságot támogató villamosenergia teljesítmény-áramlás, de hozzátette, hogy ki kell dolgozni arra az esetre is egy költségmegosztási tervet, ha Ukrajna bármilyen okból nem tudná saját rendszerét kiegyensúlyozni.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.