Télen is rótta az utcákat a Mol Bubi

Télen is rótta az utcákat a Mol Bubi

Egyre népszerűbb a téli időszakban a kerékpározás, ezt a BKK adatai is bizonyítják. A fővárosi közlekedésszervező havi összegzésében rámutatott, hogy február második felében jelentősen nőtt a kerékpáros forgalom, miközben a közúti forgalom nagysága alacsonyabb volt, mint januárban.

Kedvező hatással volt a kerékpáros forgalomra az enyhe téli időjárás, februárban több mint 91 ezer áthaladást regisztráltak a négy mérőhelyszínen. Ez 3 százalékos emelkedés a tavaly februári adatokhoz viszonyítva, emellett mintegy 40 százalékos növekedés figyelhető meg a koronavírus-járvány előtti időszakhoz (2019. február) képest. Az elmúlt két év telén tapasztalt kerékpáros forgalomnövekedés azt mutatja, hogy télen is a mindennapi közlekedés szerves része lehet a kerékpár. Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő hosszabb időszakokban az átlagosnál szárazabb és enyhébb időjárás, amely tovább növeli a kerékpárral közlekedők számát Budapesten.

A BKK korábbi forgalmi adatai is alátámasztják, hogy a kerékpározás egyre népszerűbb a téli időszakban. Műszeres kerékpárszámláló négy mérőponton van a fővárosban (Árpád híd, Bem rakpart, Hungária körút és Weiss Manfréd út), ezek 2017. január 1-je óta szolgáltatnak adatokat. Az eddigi felmérések közül idén volt a legtöbb februári áthaladás. Idén télen összesen 235 289 áthaladást mértek, ez 92 százalékos emelkedés a 2016–2017-es téli időszakhoz képest.

A töretlen népszerűségnek örvendő fővárosi közbringa-szolgáltatás, a Mol Bubi a téli hónapokban sem állt le. Februárban több mint 99 ezer utazás történt vele, az utazások napi átlagos száma 3547 volt. Emellett a Mol Bubi korábbi februári átlagos (2015–2020) forgalmához képest a megújult szolgáltatással hétszer több utazás történt ebben a hónapban.

Kiemelendő, hogy miközben a kerékpáros-forgalom növekedett februárban, a közúti forgalom nagysága (a 2019-es bázisértéknek körülbelül a 95 százaléka) valamelyest alacsonyabb volt a januárinál. A tavaly februári adatokhoz viszonyítva azonban az értékek továbbra is magasabbak. A februári hetek legforgalmasabb napja minden esetben a péntek volt. Ezeken a napokon csúcsidőben kisebbnek tűnhetett a forgalom, a napi összes utazásszám ugyanakkor magasabb volt a 2021. februári értékekhez képest.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

A görög Olympiakosz elleni Konferencia-liga playoff jelentette a végállomás a Ferencváros labdarúgócsapata számára, miután az athéni meccs utána a Groupama Arénában rendezett visszavágón is 1-0-ás vereséget szenvedett.