Ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek a BKK járatain

Ingyen utazhatnak az ukrajnai menekültek a BKK járatain

A MÁV-hoz hasonlóan immár a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak azok az ukrán állampolgárok, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat és rendelkeznek valamilyen hivatalos ukrán okmánnyal.

2022. március 4-től, péntektől díjmentesen utazhatnak az Ukrajnából érkező menekültek a BKK járatain. A háborúval sújtott országból érkező személyeknek elegendő felmutatniuk egy személyazonosításra alkalmas ukrán okmányt a jegyellenőrzések során. Az ingyenes utazáshoz elfogadható okirat többek között az ukrán útlevél, az ukrán személyigazolvány, az ukrán tartózkodási engedély, az Ukrajnában tanuló egyéb külföldi diákok esetében az ukrán diákigazolvány, illetve olyan egyéb okirat, amelyben egyéb külföldi állampolgár esetében ukrán lakcím is megtalálható. A díjmentes utazásra jogosító okmányokat elfogadják a BKK-járatok – kivéve a 100E reptéri gyorsjáratot, a siklót, a nosztalgia járatokat és a hajókat –, valamint a HÉV és a környéki „kék” buszok Budapesten belüli szakaszán.

A díjmentes utazásról szóló rendelkezés egyelőre április 15-ig, péntekig tart, azonban a BKK szükség esetén meghosszabbíthatja ezt a határidőt.

A BKK folyamatosan segíti a menekülteket

Az egész világ döbbenten és szomorúan figyeli az Ukrajnában zajló háborús eseményeket, egyre több menekült érkezik Budapestre, akikre megkülönböztetett figyelmet fordít a Budapest Közlekedési Központ. A BKK munkatársai már február 26-án bekapcsolódtak a menekülteket segítő feladatellátásba. A társaság elsősorban a szükséges logisztikai kapacitások megszervezését, biztosítását látja el.

A BKK helyszíni forgalomirányítói jellemzően a két vasúti pályaudvaron tartózkodnak, folyamatosan tartják a kapcsolatot a rendőrség, a katasztrófavédelem, a FÖRI és a segítségnyújtásban résztvevő egyéb egységekkel, illetve az adott helyszíneken útbaigazítják, illetve elkísérik az Ukrajnából érkezőket a megfelelő autóbuszokhoz.

A szállítási feladatok jellemzően:

  • a Nyugati és a Keleti pályaudvar között,
  • a pályaudvarok és a kijelölt szállások között, és
  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre történnek.
  • Emellett a társaság vidéki szállásokra is szállított már menekülteket.

A Budapesti Közlekedési Központ továbbra is azon dolgozik, hogy az Ukrajnából érkező menekültek helyzetét a lehető legjobban könnyítse. A társaság az ügyfeleit is arra kéri, hogy utazásuk során, ha szükséges, nyújtsanak segítséget a BKK járatain közlekedő menekülteknek.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.