Továbbra is népszerű az Otthon-felújítási program

Továbbra is népszerű az Otthon-felújítási program

Az Otthon-felújítási program sok gyermeket nevelő család érdeklődését keltette fel. A kezdeti lelkesedést először ugyan némi csökkenés követte, de 2021 második felében emelkedő trend volt tapasztalható.

Az Otthon-felújítási program lehetővé teszi a Magyarországon élő, gyermeket nevelő családok számára – 3 millió forintos összeghatárig – állami támogatás igénylését.

Az elvégzett felújításról szóló pénzügyi beszámoló jelenlegi benyújtási határideje 2022. december 31.

Az erre a támogatásra való pályázás lehetősége nem meglepő módon sokak fantáziáját mozgatta meg. 2021 első negyedévben a háztartások több mint 7 százaléka jelezte, hogy biztosan, 17 százalékuk pedig valószínűleg szeretett volna részt venni benne. A tavalyi második negyedévben – vélhetően a programban való részvétel pontos feltételeinek tisztázódása után – lényegesen csökkent az érdeklődés. Ezután azonban ismét nőttek az igények.

Az idei első negyedévben a válaszadó háztartások 8 százaléka biztosan szeretne lakásfelújításhoz és korszerűsítéshez kapcsolódóan 2022 végéig állami támogatást felvenni s további 13 százalék valószínűleg igénybe venné ezt a fajta támogatást. A jelen felmérés eredménye az egy negyedévvel ezelőttihez képest hibahatáron belüli elmozdulást jelent, azaz a programban való részvétel iránti érdeklődés továbbra is jelentős. 
 
Az állami támogatás igénylése a családiház-tulajdonosok körében a legnépszerűbb - ezek 10 százaléka biztos, 15 százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők tervei szerényebbek, körükben 5 százalék a biztosan és 11 százalék a valószínűleg támogatást igénylők aránya.

Az állami támogatás iránti érdeklődés a középgenerációk körében a legmagasabb, a 30 és 50 év közöttiek közül a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 13, illetve 19 százalék. A 30 év alattiak érdeklődése is valamivel átlag feletti, körükben a fenti két arány 11 és 14 százalék. Az 50 év felettiek körében jóval szerényebb az érdeklődés. A statisztikai régiók közül a legnagyobb aktivitás – ahogy a korábbi felmérések során is – a közép-dunántúliban várható. Átlag feletti az érdeklődés a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi régióban is. A települési lejtő hatása érvényesül, a legalacsonyabb a program iránti érdeklődés a fővárosban, a legmagasabb a községekben.

Az állami támogatást felvenni tervezők bő harmada szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, negyedük venne fel legalább 2 millió forint támogatást.

Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint, ami – az önerőt is beleszámítva – 4,2 millió forintos projektértéket jelent. Ez az összeg mintegy 10 százalékkal emelkedett a tavalyi negyedik negyedévi megkérdezéshez képest. A háztartások rendelkezésére álló jövedelmének emelkedésével párhuzamosan nő az igényelni tervezett támogatás összege. Míg az alsó két jövedelmi decilisbe tartozó családok által átlagosan igényelt támogatás 1,3, addig a felső két decilisbe tartozóké 2,3 millió forintot tett ki.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.