Az üzleti szféra pesszimista volt decemberben

Az üzleti szféra pesszimista volt decemberben

A GKI konjunktúraindexe november után decemberben is kissé csökkent, nyári szintjére került. A felmérés szerint az üzleti várakozások két és fél éves csúcsukról jelentősen estek, a fogyasztóiak viszont javultak.

Az üzleti szférán belül decemberben minden ágazat pesszimistább lett, különösen a kereskedelem. Az ipari bizalmi index csökkenését a termelési várakozások gyengülése és a készletek növekedése okozta, a rendelésállományok – ezen belül az exportrendeléseké is – megítélése javult. Ugyancsak romlott az előző időszaki termelés megítélése. Az építőipari bizalmi index decemberben négyhavi mélypontjára került, de sokkal kedvezőbb kilátásokat jelez, mint a járvány korábbi hullámai során. Az év utolsó hónapjában a magas- és mélyépítő cégek kilátásai egyaránt romlottak. Kedvezőtlenebb lett az előző háromhavi termeléssel és a rendelésállományokkal kapcsolatos elégedettség is.

A kereskedelmi bizalmi index három hónapos emelkedést követően most decemberben áprilisi értéke alá esett. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése jelentősen, a készleteké közepes mértékben romlott. A szolgáltatói bizalmi index csökkenését az általános üzletmenet megítélésének és a forgalmi várakozásoknak a romlása okozta. Az előző időszaki forgalom megítélése is romlott.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága második hónapja enyhén csökken, de minden ágazatban több a létszám növelésére, mint csökkentésére számító cég. Decemberben az iparban és az építőiparban erősödött, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban viszont ennél erőteljesebben mérséklődött a létszámbővítési ambíció. Ugyanakkor a lakosság munkanélküliségtől való félelme a novemberi jelentős romlás után javult. A cégek áremelési törekvése az ipar kivételével tovább erősödött.

Az építőiparban az elmúlt húsz évben még sohasem volt ilyen intenzitású az áremelési törekvés. A lakásépítő vállalkozások csaknem háromnegyede készül áremelésre a következő három hónapban. A kereskedelmi cégek körében decemberben ez az arány kétharmad volt, a szolgáltató szektorban pedig „csak” 50 százalék, de ez utóbbiak körében a decemberi megugrás látványos. A fogyasztók inflációs várakozása viszont több hónapos erősödés után gyengült. A magyar gazdaság jövőbeni helyzetét a vállalatok minden ágazatban lényegesen rosszabbnak látták, mint novemberben, s hosszú idő után több a romlásra, mint a javulásra számító cég. A lakosság viszont novemberi erős pesszimizmusa után decemberben e tekintetben is kissé derűlátóbb lett.

A GKI fogyasztói bizalmi index a novemberi jelentős csökkenés után decemberben kisebb mértékben, de emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetét, megtakarítási lehetőségét és a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is javulónak érzékelte.

Jelentős eltérések vannak a balatoni nyaralótérségben eladásra kínálat nyaralók és lakóingatlanok között. A Balaton-parti és a tó környékén lévő települések eladó ingatlanai között 2,2 milliárd forintos kastély, valamint 1,9 millió forint értékű présház is található.

Egyre népszerűbb az önkiszolgálás, miközben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ügyfélkezelésre. Az északi országokban a legmagasabb az ügyfél- és munkavállalói elégedettség, a közép-európai országok is jól állnak ügyfél-elégedettséggel, viszont lényegesen alacsonyabb az alkalmazottak elégedettsége.