Tovább fejlődik az első magyar okoserdő

Tovább fejlődik az első magyar okoserdő

Együttműködést kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp az első magyarországi okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok és az adatfeldolgozó rendszer kifejlesztésére.

A Soproni Egyetem által létrehozott „Okoserdő” technológia a digitalizáció eszközeivel támogatja az erdők felkészítését a klímaváltozásra: az intelligens szenzorok rendszerére épülő okoserdő nem csak az erdei ökoszisztéma megfigyelését és megértését teszi a mainál jóval pontosabban lehetővé, hanem a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását is.
 
Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft.-vel kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően olyan hálózati lefedettség és eszközpark válik elérhetővé, amellyel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén lévő leárnyékolt, eldugottabb völgyszakaszokból is biztonságosan érkezhet információ. Az együttműködés keretében az Albacomp a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával együttműködve, az egyetem szakmai követelményrendszere alapján okosszenzorokat fejleszt és gyárt erdők monitorozásához, a Tanulmányi Erdőgazdaság által biztosított erdőterületen gyűjtött adatokból épített adatbázist pedig a Soproni Egyetem rendelkezésére bocsátja elemzésre, kiértékelésre. 

A  fenntarthatóság oktításának és kutatásánakkoncepciójába illeszkedő  okoserdő-projekt XXI. századi eszköz a klímaváltozás hatásai elleni védekezésben, azok az információk és módszertan, amelyek a következő időszakban megszületnek, hosszú távú hatással lehetnek az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában – részletezte az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

A  Planet Fenntarthatósági Expon megkötött együttműködési megállapodást az egyetem nevében Prof. dr Fábián Attila rektor, az Albacomp RI Kft. részéről Minárovits Márton ügyvezető, valamint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. képvisletében Dr. Sándor Gyula vezérigazgató írta alá.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.