Életet menthet az otthon tartott gyorsteszt

Életet menthet az otthon tartott gyorsteszt

A koronavírus-járvány negyedik hulláma során ismét kulcskérdéssé vált, hogy ki és mikor veszi észre magán a Covid-19 tüneteit, és mikor tudja diagnosztizálni azt. Szakértők szerint ennek az egyik leggyorsabb módja az, ha mindenki a patikákban kapható gyorsteszttel bizonyosodik meg arról, hogy érintett-e. Ha ma valaki legális forgalmazótól vásárol, már az otthonában is 95-97 százalékos pontossággal meg tud bizonyosodni arról, hogy kockázatos-e meglátogatnia a szüleit, vagy bemehet-e dolgozni.

A szeptemberi tanévkezdés óta a legszerényebb becslések szerint is több százezer magyar gondolkozott el azon, hogy vajon az influenza vagy a delta-variáns tüneteit érzi magán. A pontos választ erre a hivatalosan elfogadott PCR-teszt adja, de egyre népszerűbbek a szakemberek bevonása nélkül is elvégezhető, csaknem hasonló pontosságú otthoni tesztek is. 2021-ben eddig 500 ezer darab COVID-19 önteszt fogyott a gyógyszertárakban, ennek a 80 százaléka a 3. hullám során.

A statisztikákból az látszik, hogy a járvány az emberek veszélyérzetét felerősítette. A koronavírus elleni védekezésnek a háziorvos felkeresésétől kezdve számos módja van, ebből az egyik leggyorsabb és legolcsóbb a 15 perc alatt elvégezhető otthoni teszt alkalmazása – ismertette Dr. Pipei Csaba, a Diagpro Home Kft. ügyvezetője. A svájci Biosynex és az olasz Screen Italia termékeit forgalmazó egészségügyi cég vezetője úgy véli, az öndiagnosztika olyan, mint az utas- vagy a lakásbiztosítás: azért kötjük meg, hogy elkerülhessük vele a nagyobb bajt.

Egyre többféle termék közül választhatnak azok, akik arra gyanakodnak, hogy elkaphatták a Covidot. Ők megvásárolhatják a legális forgalomban átlagosan 5-7 ezer forintba kerülő antigéntesztet. Ez a szervezetbe bekerülő koronavírust felépítő N-fehérjét képes kimutatni az orrnyálkahártyából vett mintában. Dr. Pipei Csaba azt tapasztalja, hogy egyre népszerűbbek a nyáltesztek, mint például a Screen Italia nevű termék. Mint fogalmaz: ezzel a mintavétel jobban tolerálható a gyermekek, az idősek és azon felnőttek számára, akik idegenkednek az orrtesztektől.

A nyálteszt jelentősége óriási, mert növeli a tesztelési hajlandóságot azok körében, akik csak a vélt kellemetlenségek miatt nem akarták magukat diagnosztizálni

– hangsúlyozza a Diagpro ügyvezetője. A szakértő hozzáteszi: azok, akik felelősen eljárva a védettségüket szeretnék leellenőrizni – például a betegséget követően vagy az oltás után –, a boltokban a narancssárga színnel jelölt, úgynevezett antitestteszteket keressék.

Az öntesztelő eszközökről érdemes tudni, hogy ha pozitív eredményt adnak, akkor szinte biztos a koronavírus-fertőzöttség! Vagyis az érintett még időben szakszerű orvosi ellátásért tud fordulni vagy éppen családtagjai, munkatársai megfertőzése nélkül tudja elkezdeni az otthoni karantént. Dr. Pipei Csaba mindenkinek ajánlja az egyszerű, de megbízható gyorstesztek beszerzését, különösképpen annak a mintegy 3,8 millió honfitársunknak, akik oltás híján a negyedik járványhullám felívelő szakaszában a legnagyobb eséllyel szorulhatnak intenzív kórházi terápiára.

A leginkább felelős magatartás 2021-ben a megelőzés, ami abból áll, hogy a gyógyszeres dobozba a kötszer, a fájdalomcsillapító és a lázmérő mellé egy-egy gyorstesztet is beszerzünk

– hívta fel a figyelmet a Diagpro ügyvezetője.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.