Már ingyen megnézhetjük, hogy mennyit ér az ingatlanunk

Már ingyen megnézhetjük, hogy mennyit ér az ingatlanunk

Magyarországon elsők között indult el a Livlia digitális ingatlanközvetítő online ártérképe és értékbecslője, amely mindössze néhány paraméter megadásával képes elemezni egy ingatlan piaci értékét. Ercsey-Orbán Péter, a cég ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a rendelkezésükre álló 70 ezer adatponttal rendkívül pontos becslést tudnak adni az ingatlanok irányárát illetően.

A legmodernebb amerikai ingatlantechnológia alapjára épülő Ártérképen a felhasználók a saját ingatlanparamétereik beállításaival tekinthetik meg, hogy Magyarországon a hasonló házak vagy lakások milyen árakon kelnek el. Ennek köszönhetően bárki ingyen megnézheti, hogy valós-e az az ár, amit az ingatlanáért el szeretne kérni.

A másik innováció egy online értékbecslő szolgáltatás, amely az ingatlan alapvető információi és az aktuális ingatlanpiaci adatok alapján segít meghatározni, hogy az általunk megbecsült irányár mennyire optimális a piaci átlaghoz képest.

Négy paraméter alapján pontosan megbecsülik az ingatlan árát

Magyarországon több ehhez hasonló rendszer is létezik, független szakértők a Livlia fejlesztését találták a legpontosabbnak.

Itthon eddig kevésbé volt divat a digitális értékbecslés, másra rendezkedett be a piac és nem is állt rendelkezésre elég információ az ingatlanokról. Technológiai oldalról megközelítve úgy látjuk, most van arra lehetőség, hogy pusztán piaci adatok alapján értéket adjunk az emberek számára. Mind az ártérképen, mind az értékbecslőn ugyanazokat az adatokat kell megadnia az ügyfeleknek: az ingatlan lokációját, becsült irányárát, négyzetméteradatát és a minőségét, azaz az állapotát. Ezek alapján igen erős becslést tudunk adni az ingatlan piaci áráról – ismertette Ercsey-Orbán Péter, a Livlia ügyvezetője.

A Livlia felületén az adatok megadását követően láthatjuk, milyen hasonló paraméterű ingatlanok találhatóak a környéken. Péter azt is említette, hogy hiába kérnének jóval több paramétert, annyi változó van a képletben, hogy ennél pontosabb képet digitálisan nem lehetne adni. A befolyásoló tényezőket pontosan ismerik az ingatlantulajdonosok, és képesek megítélni, hogy mihez érdemes hasonlítaniuk a saját lakásukat.

Ercsey-Orbán Péter elárulta, az irányárat az adatpontok alapján három tényező határozza meg: az ingatlan kínálati ára, az adott környéken elkelt ingatlanok ára, és a területen árusított ingatlanok átlagára.

Az értékbecslő pontossága tehát nagyban függ attól is, hogy mennyi adatpontot talál a rendszer a helyszínen. Budapesten, a megyeszékhelyeken és a Balatonon e tekintetben nagyon pontos, de ahogy a kisebb települések felé haladunk, úgy válik egyre pontatlanabbá a becslés.

Pár éven belül jöhet az értékbecslés alapú ingatlan adás-vétel

A Livlia ügyvezető igazgatója arról is szót ejtett, a világ online ingatlanpiaca erre a technológiára épül, és ennek mentén fejlődik.

Amerikában a nagy ingatlanértékesítési hálózatok már másnap ajánlatot tesznek a rendszerbe bekerülő ingatlanokért, mert pontosan képesek becsülni. Ezt erősíti meg az is, hogy gond nélkül kifizetik készpénzben a becsült összeget. Az összeg jellemzően 5-10 százalékkal a piaci ára alatt van, cserébe azonnal megérkezik a tulajdonos számlájára. Ez abban az esetben ideális, ha valakinek sürgős az ingatlan eladása, így egy napon belül túladhat rajta – zárta gondolatait Ercsey-Orbán Péter.

A Livlia online ingatlaniroda is szeretne ebbe az irányba elmenni, és terveik szerint erre akár néhány éven belül lehetőség adódik majd, hiszen hazánkban s egyre több adat áll rendelkezésre az ingatlanokról.

A borítókép forrása: Livlia

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.