Bécs is csatlakozott a Szabad Városok Szövetségéhez

Bécs is csatlakozott a Szabad Városok Szövetségéhez

Több másik várossal együtt 2021. szeptember 16-án az osztrák főváros is csatlakozott a Szabad Városok Szövetségéhez. Michael Ludwig bécsi polgármester elektronikus formában juttatta el aláírását Budapestre.

A Szabad Városok Szövetségét Budapest, Prága, Varsó és Pozsony alapította 2019-ben. A kezdeményezés többek között a demokrácia és a szabad választások mellett tesz hitet és harcol a jogállamiság kiüresítése és a populista nacionalizmus ellen – különös tekintettel a kisebbségek jogainak védelmére és a diszkriminációra.

Michael Ludwig polgármester 2021. szeptember 16-án, a Budapest Forum keretében, elektronikusan írta alá a paktumot, hasonlóan többek között Amszterdam, Barcelona, Tajpej, Párizs és Ljubljana polgármesteréhez.

Az aláírás kapcsán a bécsi polgármester elmondta: Főleg ebben a jelenlegi, változásoktól és kihívásoktól terhes politikai helyzetben fontos számomra, hogy Bécs is aláírja ezt a paktumot és ezzel újfent kihangsúlyozzuk, hogy Bécs egyet jelent az emberi jogokkal, a világra való nyitottsággal és a toleranciával – különös tekintettel a kisebbségekre és a szabadságra.

Az osztrák fővárost a Budapesten 2021. szeptember 16-17-én megrendezett Budapest Forumon Omar Al-Rawi, a bécsi közgyűlés tagja képviselte, aki a konferencia második napján bilaterális találkozón vett részt Kerpel-Fronius Gábor budapesti főpolgármester-helyettessel. A találkozó témája többek között a Bécsben széles körben használt, ingyenes gargalizálós PCR-teszt volt, valamint a város smart city stratégiája és az ehhez kapcsolódóan már megvalósult projektek. Szintén fontos téma volt a szociális lakásépítés, valamint a megfizethető lakhatás. A találkozón Budapest kifejezte szándékát, hogy intenzívebbé tegye kapcsolatát az osztrák fővárossal és közös projekteket valósítsanak meg.

Április 20-án és 21-én rendezik meg az idei Telekom Vivicittá kétnapos futófesztivált Budapesten. A 39. kiírás legnépszerűbb távja ezúttal is a félmaraton, de bármelyik korosztály találhat magának kihívást. Az élményhez pedig a mesterséges intelligencia is igyekszik hozzájárulni.

Az új kiadvány részletes, érdekes és ismeretterjesztő formában mutatja be a Magyarországon jelenleg előforduló, természetvédelmi, horgászati vagy gazdasági szempontból jelentős halfajokat.

Lendületes hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX erősödéséből mind a négy vezető részvény kivette a részét.