Naponta több mint harmincezer bécsi teszteli magát otthon

Naponta több mint harmincezer bécsi teszteli magát otthon

A „Mindenki gargalizál” akció keretében az osztrák fővárosban naponta több mint 31 ezer gargalizálós koronavírus-tesztet végeznek. Az akció elindítása óta vizsgált több mint 830 ezer mintából eddig 4.500 volt pozitív. A bécsieknek maximum öt percet kell autózniuk, hogy laborba adhassák az otthon levett mintát.

Március vége óta minden bécsi lakos részt vehet a „Mindenki gargalizál” elnevezésű akcióban, amelynek keretében kezdetben csupán az egészségügyi és szociális szférában működő bécsi cégek munkatársai és családtagjaik tesztelhették magukat heti rendszerességgel koronavírus-fertőzésre. A kedvező fogadtatása miatt azonban az ingyenes otthoni tesztelés lehetőségét először más ágazatok dolgozóira, majd végül minden bécsi lakosra kiterjesztették.

Azóta már 350 ezren regisztráltak a gargalizálós PCR-tesztet rendelkezésre bocsátó startupnál, a Lead Horizonnál, hogy otthon készíthessenek hivatalos koronavírus-tesztet. Ehhez a mintavételt – internetes azonosítás után – a számítógép vagy a mobiltelefon kamerája előtt kell elvégezni, majd a mintát el kell juttatni bármelyik tetszőleges BiPA üzletbe vagy a REWE-lánchoz tartozó boltok egyikébe. Innen egy futár szállítja át a nyálpróbákat az elemzést végző laborba. A teszteredményt elektronikus módon kapják meg a résztvevők.

Az akció kezdete óta összesen 833 536 mintát vizsgáltak, amelyek közül 4534 volt pozitív. Áprilisban egy hét alatt átlagosan 188 ezer próbát adtak le a bécsiek, ez átlagosan 31 400 elvégzett tesztet jelent napi szinten. A csúcsot eddig az egy nap alatt kiértékelt 35 ezer nyálminta jelenti.

A „Mindenki gargalizál” elnevezésű akció széles körű bevezetésekor 1,3 millió tesztet osztottak szét, 3 millió pedig folyamatosan raktáron van, hogy pótolni tudják a készleteket. Az új tesztekhez a bécsiek ugyanott juthatnak hozzá, ahol leadhatják a mintákat – vagyis városszerte több mint 770 különböző üzletben. Ehhez 70 százalékuknak mindössze 5 percet kell gyalogolnia, de maximum 5 perc autózással minden bécsi elér egy résztvevő üzletet. Ezek egyébként a város elektronikus térképén is fel vannak tüntetve.