Átalakulhat az adózás az Európai Unióban

Átalakulhat az adózás az Európai Unióban

Az Európai Bizottság az előző héten hozta nyilvánosságra terveit, melyek többek között egy hatékony, fair és szilárd társasági adórendszer kialakítását célozzák az Európai Unióban. A tervezet rövid és hosszú távú elképzeléseket tartalmaz Európa COVID-19 világjárvány utáni gazdasági felépülését, valamint a megfelelő állami bevételek biztosítását illetően. Ennek egyik fontos eleme egy új, a vállalkozások adózását érintő keretrendszer meghatározása.

Az Európai Bizottság 2020 júliusában tette közzé akciótervét, amely a méltányos és egyszerű adózás érdekében kidolgozott adócsomag részeként került kialakításra. A most megfogalmazott rövid távú tervekben többek között olyan javaslatok szerepelnek, melyek az adózási szempontból elhatárolt veszteségek kedvezőbb felhasználhatóságára, az agresszív adótervezési lehetőségek további kiküszöbölésére, a nagy cégcsoportokat terhelő tényleges adókulcsok közzétételi kötelezettségének bevezetésére, valamint a hitel- és tőkefinanszírozás közötti torzító hatás megszüntetésére irányulnak. A Bizottság hosszú távú terve azonban egy új javaslat kidolgozása a társasági adózás keretrendszerére vonatkozóan.

A Bizottság célja egy holisztikus jövőkép kialakítása az Európai Unió adórendszere kapcsán, melynek jelenlegi problémái főként abból erednek, hogy a tagállamok önállóan, egymással nem koordinálva vezettek be különböző adóreformokat. Ezen terv segítségével képzelhető el egy méltányos és stabil üzleti környezet megteremtése, amely fellendítheti a fenntartható és munkahelyteremtő növekedést az Európai Unióban. A tervezet figyelembe veszi a G20-ak és az OECD globális adóreformról folytatott megbeszélésein elért eredményeket.

2023-ig a Bizottság egy javaslatot terjeszt elő a társaságok adózási keretrendszerére vonatkozóan. A „Vállalkozás Európában: A jövedelemadó keretrendszere” („Business in Europe: Framework for Income Taxation” vagy „BEFIT”) egységes társaságiadó-keretszabályokat biztosít majd az Európai Unió számára, amely biztosítaná az adóztatási jogok tagállamok közötti méltányosabb elosztását. A tervek szerint a BEFIT csökkentené az adminisztratív költségeket és kötelezettségeket (esetlegesen annak a lehetőségével, hogy a vállalatcsoportok egy egységes Európai Uniós adóbevallást készíthessenek), minimalizálná az adókikerülési lehetőségeket, és támogatná a munkavállalást, valamint a befektetéseket az Európai Unió egységes piacán. Ezen felül, a BEFIT felváltana egy korábbi Európai Uniós kezdeményezést, ami a közös konszolidált társasági adóalap (angol rövidítéssel: CCCTB) megállapítására irányult, így annak jelenleg függőben lévő javaslatát visszavonnák.

A multinacionális vállalatcsoportok számára előnyös lehet egy egységes adózási keretrendszer kialakítása és adókötelezettségük a szerinti meghatározása, hiszen a 27 Európai Uniós tagállam eltérő részletszabályokat alkalmaz, amelyek betartása többlet erőforrásokat igényel. A közös társasági adórendszer elképzelése már korábban is felmerült az Európai Unióban, amelyhez kapcsolódóan 2011-ben egy javaslat is elkészült, de erről nem tudtak a tagállamok megegyezni. Kérdéses a tagállamok ellenállásának mértéke a jelenlegi javaslat kapcsán is, tekintettel az államok adózási szuverenitására és arra, hogy a mostani javaslatban megfogalmazott intézkedések nem különböznek nagy mértékben a sokat vitatott korábbi CCCTB javaslattól” – mondta Póczak Ferenc, a Deloitte adóosztályának partnere.

A mostani tervezet az elkövetkező évekre szóló szélesebb körű uniós adóreform része. A Bizottság a társaságiadó-reformok mellett hamarosan intézkedéseket fog előterjeszteni a digitális gazdaság méltányos adóztatásának biztosítása érdekében is. A Bizottság javaslatot fog tenni egy digitális illetékre, amely az Európai Unió saját bevételi forrásaként fog szolgálni. A „FitFor55” csomaggal és az európai zöld megállapodással összefüggésben pedig hamarosan előterjeszti az energiaadó-irányelv és az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus felülvizsgálatát is. Ezzel egy időben szélesebb körű vitát indít az uniós adózás jövőjéről, amellyel kapcsolatban 2022-ben egy adózási szimpóziumot is terveznek „Az Uniós adószerkezet a 2050 felé vezető úton” címmel.

A borítókép forrása: Pixabay

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.