Tiszai műanyag hulladékból készíthetnek vonalzót a Tisza-parti gyerekek

Tiszai műanyag hulladékból készíthetnek vonalzót a Tisza-parti gyerekek

A PET Kupa szakemberei és önkéntesei az Aktív Magyarország Program támogatásával ártéri hulladékgyűjtő akciót indítottak Mosolygó Zsák néven több Tisza-menti településen. Szelektív gyűjtő zsákok kihelyezésével ösztönözték a lakosságot a folyópart megtisztítására. Az ártéri hulladék több mint fele újrahasznosítható, amelynek fortélyait egy mobil kiállító térben mutatják be több állomáson a Tisza mentén.

A Tiszai PET Kupa csapata 9 éve tisztítja az árteret. A célja az volt, hogy a korábban kitisztított felső-tiszai szakaszok után a helyi közösségek bevonásával horgászok, vízitúrázók és természetjárók vegyék ki a részüket a munkából. A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Az esemény zárásaként – a járványügyi korlátozások enyhülésével – a begyűjtött hulladék további sorsát mutatja be a MüMü, a tavalyi évben megtisztított területeken. A gyerekek a megfelelő műanyag frakciót ledarálva mindennapi használati tárgyakat, például vonalzót, tollat, karabinert készíthetnek az egykor volt ártéri hulladékból. A MüMü május 10-én Tiszadadáról indulva ellátogat Tiszagyulaházára, majd Tiszapalkonyára is.

A Mosolygó Zsák projektben a tavalyi ártér-takarítás során több településen becsatlakoztak iskolás és óvodás csoportok, ifjú horgászok vagy az Erzsébet-tábor résztvevői. Ezáltal közelebbről megismerték környezetüket, élvezték a természetet és a recsegő palackok őszi „dallamát”. Az ártéri erdőben felismerhették, hogy bár a hulladék olykor messziről jön, de ezeket a területeket ők, a helyi lakosok tudják a leginkább tisztán tartani és felügyelni.

Reméljük, a tömegből kiválik pár PET Kalóz növendék, aki közvetíteni fogja a környezetvédelmi üzenetet és csatlakozik a további akciókhoz, bevonva még több érintettet!” – mondta az eseményekhez kapcsolódva Berberovics Krisztián, az októberi hulladékgyűjtések terepi munkáinak szervezője.

A szervezők szerint fontos lépés, hogy azok akik a hulladékot összeszedték, lássák, nem csak a környezetüket tisztították meg, de értékes alapanyagot is gyűjtöttek, mely már rég nem hulladéklerakóba való. Megfelelő szakmai háttérismerettel, néhány berendezéssel és egy adag kreativitással újjászületik az egykori folyami szennyezőanyag, és életre szóló tapasztalatot szerezhet egy a vonalzóját maga készítő gyerek.

Molnár Attila Dávid a PET Kupa társalapítója, elmondta: „A Mümü május végén továbbmegy és a környezeti nevelési feladatait Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén folytatja. A tavalyi év során elnyert 5 ország 1 folyó programban célul tűztük ki, hogy a Tiszát érintő öt ország – Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia – együtt vegye fel a harcot a folyószennyezéssel, amelyet az iskolákban kezdenek. Olyan oktatóprogramot dolgozunk ki, amely a Tisza példáján, személyes tapasztalással mutatja a folyószennyezés helyzetét, feltárja annak okait, játékos formában kínál megoldási lehetőségeket és egyben felelős hulladékgazdálkodásra tanít.

A borítókép forrása: Molnár Vanda / PET Kupa

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.