Közép-Európa legnagyobb startup-fesztiválját rendezik Bécsben

Közép-Európa legnagyobb startup-fesztiválját rendezik Bécsben

A Bécsi Gazdasági Ügynökség, a Wirtschaftsagentur 2021. április 27. és május 12. között rendezi meg Közép-Európa legnagyobb startup eseményét, a ViennaUP´21 -et. Ennek egyik kiemelkedő programpontja az OpenVienna, amelynek keretében azt is megtudhatják az érdeklődők, miként alapíthatnak céget Bécsben.

A Bécsi Gazdasági Ügynökség, a Wirtschaftsagentur 2021. április 27. és május 12. között rendezi meg Közép-Európa legnagyobb startup eseményét, a ViennaUP´21 -et. A programsorozat több mint negyven osztrák és nemzetközi előadó közreműködésével valósul meg, a bécsi startup-közösségből mindenki ott lesz, aki számít. Az esemény célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az üzleti és a technológiai szféra jövőjét formáló szereplőket, illetve megerősítse Bécs kiemelkedő szerepét mint gazdasági- és startup központ.

Gyorsan növekvő, aktív közösségének, innovatív ötleteinek, számos nemzetközi együttműködésének és professzionalizmusának köszönhetően az osztrák főváros egyedülálló szerepet tölt be az európai startup-helyszínek között. A sok fiatal vállalkozás azért is nagyon fontos gazdasági tényező, mivel egy startup átlagosan 11 munkahelyet teremt. A dinamikusan növekvő vállalkozások egyik remek példája a bécsi "unikornis", a kriptovalutával foglalkozó Bitpanda, amelynek piaci értéke meghaladja az egymillió dollárt.

A ViennaUP-on olyan előadók képviseltetik majd magukat, mint az itthon is jelenlévő, coworkinggel foglalkozó Loffice, az Austrian Startups, az Infineon Technologies és persze maga a Wirtschaftsagentur is. Lesz pitching (a startupok rövid, lényegi bemutatása), hackathon (speciális üzleti ötletverseny), szakértői előadások és exkluzív befektetői találkozók, utóbbiból akad például kifejezetten női döntéshozóknak szóló is. A több mint száz program változatos tematika köré épül; szó lesz a fenntarthatóságról, a kooperáció erejéről és a technológiai és társadalmi fejlődés hatásairól is. Hét nagyobb esemény majd zajlik a kéthetes programsorozat alatt, ezek közül az egyik az OpenVienna.

Az "OpenVienna – A Thriving Startup Ecosystem" április 28-án kezdődik, ahova olyan résztvevőket várnak, akik nemzetközi üzleti tevékenységüket Bécsben szeretnék bővíteni. Az előadás keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a helyszíni adottságokkal, a piacra lépés lehetőségeivel és megtanulhatják, hogyan kell "GmbH"-t, vagyis osztrák Kft.-t alapítani. Ezen kívül betekintést nyerhetnek a bécsi startupok világába és meghallgathatják, mások miért döntöttek az osztrák főváros mellett; így máris lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre. A program során a Bécsi Gazdasági Ügynökség szakértői személyre szabott pénzügyi és piacbővítési tanácsadással segítik a résztvevőket.

A járványhelyzetre való tekintettel a ViennaUP minden eseményét online, angol nyelven, a b2Match platformján tartják meg. Itt a résztvevők összeállíthatják saját ViennaUP naptárjukat és felvehetik a kapcsolatot a többi résztvevővel is. Regisztrálni a rendezvény honlapján lehet, eddig több mint negyvenöt országból vannak érdeklődők.

További információ:

https://viennaup.com/

https://open-2021.viennaup.b2match.io/

A borítókép forrása: Karin Hackl / © WirtschaftsagenturWien

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.