Ökológiai lábnyomunk 2020-ban

Ökológiai lábnyomunk 2020-ban

Április 22. a Föld Napja. A mozgalom 1970-ben vette kezdetét, és napjainkra a Föld legtöbb országában felhívják e napon a figyelmet környezeti értékeink megóvására és a fenntartható fejlődésre. Ez alól természetesen a GazMag sem kivétel, magazinunk szinte kezdetektől fogva számon tartja, 2015 óta pedig mindig a Föld Napján hozza nyilvánosságra ökológiai lábnyomát.

De mi is az ökológiai lábnyom? Az ökolábnyom egy olyan mutatószám, ami kifejezi azt, hogy adott technikai hatékonyság mellett mekkora igényt támasztunk bolygónk természeti erőforrásaival szemben annak érdekében, hogy megszokott fogyasztásunkat biztosítani tudjuk. Az ökológiai lábnyom mértékegysége a globális hektár, mely meghatározható a Föld összes biológiailag produktív hektárjának átlagos értékeként. A mutató mikro- és makroszintű mérőszámként is használható, hiszen kiszámítható országokra, régiókra, városokra, egyes emberekre, vállalkozásokra, termékekre is. Sőt az ökológiai lábnyomra szükség van egy másik mutatószám, a Happy Planet Index (Boldog Bolygó Index), azaz a HPI kiszámításához is.

A Föld Napját április 22-én tartják, és a GazMag hagyományosan erre a napra időzíti előző évre vonatkozó ökológiai lábnyomának kihirdetését. (A Föld Napja nem keverendő össze az általában március utolsó szombatjára eső Föld Órájával – melyhez szerkesztőségünk minden évben csatlakozik.) Magazinunk határozott célja, hogy működésünk az egy főre vonatkoztatott határérték (biológiai kapacitás) alatt maradjon. Ez az érték körülbelül 1,7 globális hektár/fő, azaz ha minden földlakó ökológiai lábnyoma ekörül vagy inkább ez alatt lenne, az azt jelentené, hogy csak addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ér. Sajnos ez nem így van, a bolygó lakossága olyan mértékben éli fel erőforrásait, hogy azok megújulásához közel két Földre lenne szükségünk.

A GazMag szerkesztőségének eddig ez minden évben sikerült. Bár hozzá kell tenni, hogy a szervezet ökológiai lábnyomának kiszámításakor a szerkesztőségi tagok munkavégzéséhez kapcsolódó tevékenységeit tudtuk csak figyelembe venni, a munkatársak munkavégzését és magánéletét egyaránt magába foglaló egyéni ökológiai lábnyoma ettől gyakran eltérő lehet.

Forrás: GazMag grafika

A fenti ábrán a GazMag ökológiai lábnyomának évenkénti változása szerepel. A mutató által jól nyomon követhető a szervezet fejlődése, hiszen 2011-ben egy pár fős, többnyire helyi témákkal foglalkozó kis szerkesztőség voltunk, az évek során azonban létszámban és témáinkban is sikerült bővülni, így az ökolábnyom is emiatt növekedett. A 2020-as évben azonban jelentős visszaesés következett be, a mutató visszapattant a 2011-2012-es szintre, nem véletlenül. A világjárvány miatt a rendezvények döntő többsége elmaradt, vagy az online térbe költözött, így a szerkesztőség tagjainak munkavégzés miatt szinte egyáltalán nem kellett utazniuk. Elmaradtak a közös programok, személyes egyeztetések és ötletelések is, mindenki home officeban dolgozott, ezáltal a munkahelyi étel- és italfogyasztás szinte nullára esett vissza márciustól. Egyedül az otthoni áramfogyasztás nőt meg jelentősen, így a 2020-as ökológiai lábnyom döntő hányadát az energiafelhasználás okozta.

Ahogyan korábban, ezúttal is készítettünk előrejelzéseket. A piros vonal azt az előrejelzést mutatja, mely szerint a növekvő tendencia az eddigi ütemben folytatódik, és ökológiai lábnyomunk közelíti a biológiai kapacitás szintjét. A zöld vonal egy optimistább forgatókönyv, eszerint stabilizálni tudjuk fogyasztási szintünket, és a korábbinál kicsivel magasabb, de még fenntartható szint állandósulni fog. A koronavírus-járvány nagyon úgy néz ki, hogy a 2021-es év legalább felében velünk marad, és ez az egy év múlva publikálandó idei adatokból is visszatükröződik majd.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.