Minden, amit az oltásról tudni kell

Minden, amit az oltásról tudni kell

A Pécsi Tudományegyetem szakemberei, akik a frontvonalból ismerik a COVID-19-et, informatív videó formájában válaszolnak az oltásokkal kapcsolatos leggyakrabban ismételt kérdésekre.

A videóban a Pécsi Tudományegyetem szakemberei által megválaszolt kérdések:

  1. Miért fontos a járványkezelésben az immunizáció?
  2. Befolyásolja-e a további mutációk kialakulását az átoltottság emelkedése? 
  3. Kevésbé hatékonyak-e az oltások a vírusmutációkkal szemben? 
  4. Milyen hatással van az átoltottság az egészségügyi dolgozók COVID-19 érintettségéből fakadó, ellátásból történő kiesésére? 
  5. Milyen típusú, és hogyan alakít ki immunitást az AstraZeneca vakcinája? 
  6. Kaphat-e oltást, aki átesett a COVID-19-en?
  7. Alkalmazható-e az oltás krónikus alapbetegséggel rendelkezők esetén? Van-e olyan körülmény, amely ellenjavallja a vakcina beadását?
  8. Milyen mellékhatások jelentkezhetnek az oltást követő napokban? Miképpen lehet kezelni ezeket?
  9. Befolyásolja-e egy esetleges COVID-19 megbetegedés lefolyását, ha a megbetegedés az első oltás után következik be?

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.