Melyik irodalmi idézet legyen a Lánchíd felújításának mottója?

Melyik irodalmi idézet legyen a Lánchíd felújításának mottója?

Budapest vezetése és a BKK a fővárosiakra bízza, hogy melyik, a Lánchíddal kapcsolatos irodalmi idézet jelenjen meg a híd felújításához kapcsolódó felületeken. A szavazásban Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső, Száraz György és Szerb Antal egy-egy idézete közül lehet választani. Budapest legszebb és legrégibb hídja, a Lánchíd felújítása 2021 tavaszán indul: március 17-én a kivitelező megkezdi a munkaterület átvételét és lezárja az átkelőt a gyalogosok elől.

A Lánchíd napokon belül elkezdődő felújítása idején az építkezést eltakaró felületeken és a rekonstrukcióhoz kapcsolódó kommunikációs anyagokon egy, a Lánchídhoz fűződő irodalmi idézet is megjelenik majd. A Fővárosi Önkormányzat szeretné bevonni a budapestieket az ehhez kapcsolódó döntésbe, ezért ezen az oldalon a budapestiek dönthetnek arról, hogy Krúdy Gyula Hídavatás című írásának, Kosztolányi Dezső A Hét című irodalmi folyóiratban megjelent cikkének, Száraz György nagyívű Budapest-esszéjének vagy Szerb Antal A százéves Lánchíd című írásának egy részlete legyen a híd felújításának mottója. Az idézetek közül szavazással lehet dönteni 2021. március 31-ig.

Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségének és szimbólumának felújítása március 17-én, szerdán indul: a közbeszerzésen nyertes kivitelező A-Híd Zrt. részlegesen átveszi a munkaterületet, lezárják a hídfők környékét és a járdákat; ettől a naptól a rekonstrukció végéig, várhatóan 2023-ig nem lehet majd átsétálni a hídon. Az autóval közlekedők elől előreláthatóan csak június közepén zárják le a Lánchidat, a tervek szerint a közúti forgalom 2022 decemberében indulhat majd újra az átkelőn. A Lánchíd felújítására azután kerülhet végre sor, hogy a korábbi, eredménytelenül zárult közbeszerzések után a 2020 augusztusában kiírt tender eredményes lett, és azt a 2021. január 18-án bejelentett eredmény szerint az A-Híd Zrt. nyerte meg. A közbeszerzés átláthatóságát és a minél nyíltabb versenyt a Transparency International is monitorozta, és azt megfelelőnek is találta.

A Széchenyi lánchíd felújítása során újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, és a gyalogos járdákat; az acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről; a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják; a lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik; kiépítik a lehorgonyzókamrák árvízi védekezési rendszerét, rendezik a Duna-medret; a hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a lépcsőket átépítik, a helyiségeket felújítják; a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik; új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel; a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják; gyalogos-átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között.

A Lánchíd felújításával kapcsolatos minden információ elérhető a www.lanchid.hu weboldalon.

A négy irodalmi idézet, amelyek közül közösen választhatjuk ki, melyik legyen a Lánchíd felújításának mottója:

A Lánchíd magosan emelkedő ívei alatt ment át a régi Magyarország az új Magyarországba.” (Krúdy Gyula: Hídavatás, 1915)

Egy új jövőbe ível bele az aggastyán híd, melyet még nem ismerünk. Mert az élet furcsa és bonyolult, igazán pont olyan, mint a Lánchíd.” (Kosztolányi Dezső: A Hét, 1915)

Ez a híd a mi szemünkben örökre a Híd marad: társadalmi különbségeken és idők múlásán átívelő, soha meg nem unt csoda.” (Száraz György: Budapest–dekameron, A híd, 2007)

Mennyi nemesség van a Lánchídban, milyen előkelő hallgatagság, gőgös szerénység, bájos könnyűség és ódon mélabú (…) A Lánchíd nem avul el soha, a Lánchíd klasszikus.” (Szerb Antal: A Varázsló eltöri pálcáját, 1948)

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.