Globális gyógyszerlogisztika-minőségbiztosítási rendszerhez csatlakozik a Budapest Airport

Globális gyógyszerlogisztika-minőségbiztosítási rendszerhez csatlakozik a Budapest Airport

A gyógyszerszállítás minden fázisára kiterjedő minőségbiztosítási rendszert vezet be Magyarországon a Budapest Airport, a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség vezetésével.

Az elmúlt egy év minden eddiginél határozottabban rávilágított arra, hogy a gyógyszeripari-egészségügyi szektor jelentős mértékben támaszkodik a légiáru-szállítási iparágra. Nemcsak egy világjárvány idején, hanem minden körülmények között fontos, hogy az egészségügyi szállítmányok a lehető leggyorsabban, szigorúan szabályozott körülmények között, minőségüket megőrizve jussanak el a feladótól a címzettig. Épp ezért a Budapest Airport úgy döntött, az IATA szakmai iránymutatásával Magyarországon is bevezeti a CEIV Pharma gyógyszerlogisztikai sztenderdet.

A minőségbiztosítási folyamatot az IATA fejlesztéseire, illetve az Európai Unió és a WHO által is használt GDP rendszerre alapozva vezetik be, oly módon, hogy a rendszer a magyarországi szabályozásoknak is maradéktalanul megfeleljen. A CEIV Pharma minőségbiztosítási rendszerhez hazánkban a Budapest Airport partnerei; az Agility, az Airmax Cargo és a cargo-partner szállítmányozási vállalatok, a Prevost fuvarcég és a repülőtéri földi kiszolgáló vállalatok, a Celebi és a Menzies is csatlakoztak. Ennek keretében a szabályozások kiterjednek a cégek létesítményeinek, eszközeinek és folyamatainak fejlesztésére és a munkavállalók továbbképzésére is; ezáltal a gyógyszerlogisztikai folyamat minden lépése biztosított, ellenőrzött körülmények között valósulhat meg.

Az elmúlt egy évben világszerte kiemelt figyelmet kaptak az egészségügyi szállítmányok, az orvosi segédeszközök és a gyógyszerek. A gyógyszerlogisztika azonban nemcsak egy világjárvány idején bír kiemelt jelentőséggel; épp ezért úgy döntöttünk, hosszú távon egy új minőségbiztosítási program keretében garantáljuk azt, hogy a gyógyszerek a jövőben még az eddiginél is gyorsabb és biztonságosabb körülmények között érkeznek meg oda, ahol szükség van rájuk – nyilatkozta Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója.

Nagy örömmel üdvözöljük a Budapest Airportot és a helyi cargo közösség kiválasztott szereplőit a CEIV Pharma programban – nyilatkozta Rafael Schvartzman, az IATA Európáért felelős regionális alelnöke.

Hozzátette, hogy a jelenlegi járványhelyzetben az ilyen partnerségek erősítik a légi áruszállítási iparág rugalmasságát és versenyképességét, hiszen most épp a légiközlekedés történetében valaha volt legfontosabb logisztikai kihívással – több milliárd adag védőoltás a világ minden pontjára történő eljuttatásával – kell megbirkózniuk.

Ez a kezdeményezés pozitív jelzés, hogy a légi áruszállítás csatasorba áll az iparág támogatására, alkalmazkodva a szabványosítás és a digitalizálás iránti sürgető igényekhez – emelte ki Schvartzman. 

Az MLBKT Gyógyszeripari Tagozata által képviselt tagvállalatok részéről úgy gondoljuk, hogy az IATA által szakmailag irányított CEIV Pharma minőségbiztosítási rendszerének bevezetésével válik 100 százalékban biztosítottá az, hogy a légi szállításoknál a gyógyszerek tárolása a teljes folyamatban megfeleljen a GDP előírásainak, hiszen valamennyi folyamatban résztvevő oktatásban részesül, és a folyamatokat, dokumentáció kezelést is auditálják – hangsúlyozta Kellner Mária, a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Gyógyszeripari Tagozatának vezetője.

A CEIV Pharma az egyik legszélesebb körben alkalmazott rendszer; a tanúsítással már közel háromszáz nagyvállalat, légitársaság és repülőtér élt, a világ minden kontinensén. Bevezetésével a Budapest Airport és partnerei olyan globális hálózathoz csatlakoznak, amely kiváló új export-import lehetőségeket nyit meg Magyarország számára.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.