A Vitesco Technologies 450 munkahelyet teremt Magyarországon

A Vitesco Technologies 450 munkahelyet teremt Magyarországon

Csúcstechnológiát képviselő autóipari elektronikát és sebességváltó érzékelőket gyárt a Vitesco Technologies debreceni üzeme, amely a tervek szerint a jövő év közepéig 450 új munkahelyet teremt. Az Ipar 4.0 koncepció szerint létesült, önvezető szállító robotokkal és intelligens megoldásokkal működő üzem tovább erősíti a Vitesco Technologies nemzetközi pozícióját és Magyarország globális autóipari jelentőségét is.

Megkezdte működését a Vitesco Technologies legújabb üzeme Debrecenben. A jövőben a modern meghajtás-technológiára szakosodott cég itt 7000 négyzetméteren csúcstechnológiás elektronikát és sebességváltó érzékelőket gyárt majd az összes hajtásrendszerhez – a teljesen elektromos autóktól a plug-in hibrideken át a villamosított belsőégésű motorral működőkig bezárólag. A Vitesco Technologies ezzel tovább növeli nemzetközi jelenlétét, hogy így tudja kiszolgálni a tiszta meghajtási megoldásokra irányuló nemzetközi keresletet. A cég az összesen mintegy 100 millió eurós (hozzávetőleg 35,9 milliárd forintos) beruházásával 450 munkahelyet teremt 2022 közepéig.

Rendszerszinten a villamosítás és az elektronika iránti egyre növekvő kereslethez igazítjuk a vállalatunkat – emelte ki Andreas Wolf, a Vitesco Technologies vezérigazgatója. Hozzátette: Az új, debreceni gyártóüzemünkkel tovább terjesztjük európai gyártási hálózatunkat, így teljes egészében kézben tudjuk tartani vásárlóink egyre növekvő keresletét a kiváló minőségű, hatékony és tiszta hajtástechnológia iránt.

Az első jelentősebb Debrecenben készülő gyártás a fröccsöntő technológiával készülő sebességváltó-vezérlő lesz. A hagyományos eszközökhöz képest ezek nem csak könnyebbek és stabilabbak, de számottevően kevesebb lépést is igényel a gyártásuk. Ez az innovatív fröccsöntő technológiának köszönhető. Ennek során a hagyományosan egy nyomtatott áramkörre rendezett elektronikus alkatrészek teljes egészében a műanyagba vannak ágyazva. Ehhez a Vitesco Technologies új típusú, nagy precizitású fröccsöntő folyamatokat és új, különösen ellenálló műanyagokat használ.

Az elektronikus vezérlőrendszerek mellett a debreceni termelőüzem az elektromos mobilitás és a villamosítás számos más területét is lefedi, köztük a mild hibrideknél használható 48 voltos szíjhajtású indítógenerátorokat.

Fotó: Vitesco Technologies

Ez a csúcstechnológiát alkalmazó üzem már most megmutatja, hogy néz ki majd a holnap gyára – intelligens, karcsú és zöld – fejti ki Dr. Hans-Jürgen Braun, a Vitesco Technologies globális gyártási hálózatért felelős operációs vezetője. Hangsúlyozza: Az Ipar 4.0 legfrissebb megoldásaival a termelés minden területén, fókuszban a környezetünkkel és a fenntarthatósággal, a Vitesco Technologies-nál aktívan formáljuk a gyártás jövőjét.

A Vitesco Technologies új üzeme esetén is az LEED-tanúsítvány elérésére törekszik. A Vezető Szerep az Energetikai és Környezetvédelmi Tervezésben (Leadership in Energy and Environmental Design, LEED) az ökológiai építkezés osztályozására 1998-ban az amerikai zöld építési tanács által létrehozott rendszer. A nemzetközileg is elismert arany fokozatot kizárólag a szigorú követelményeknek és előírásoknak megfelelő projekteknek adják a környezetbarát, erőforrás-hatékony és fenntartható megoldásokért. Például azért, hogy saját napelemeket használnak az épület energiatermelésére és következetesen újrahasznosítják a keletkező hulladékot.

Emellett a létesítmény teljesen integrált épület- és energiagazdálkodási rendszerrel is rendelkezik, amely folyamatosan ellenőrzi az épület paramétereit a pillanatnyi igényeknek megfelelően. 2019 májusában a tervezés és a szerkezet már előzetes tanúsítványt kapott. A végleges tanúsítvány 2021. március végére várható.

Összhangban az Ipar 4.0 koncepcióval az üzem rugalmas tervezésű, önvezető szállító robotokkal a gyártócsarnokban, intelligens raktárkezelési rendszerrel, számítógép-vezérelt karbantartási rendszerekkel és egyéb, automatizált épületfunkciókkal. Minden új alkalmazottunk egy testre szabott mentoráló és képesítő programot teljesít az első hat hónap során a cég saját oktatóközpontjában.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.