Aláírták a szerződést: indul a Mol Bubi megújítása

Aláírták a szerződést: indul a Mol Bubi megújítása

A Budapesti Közlekedési Központ és a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. vezetői az ünnepek előtt ünnepélyes keretek között aláírták a Mol Bubi megújításáról és üzemeltetéséről szóló szerződést.

A BKK 2020 szeptemberében írt ki nyílt közbeszerzést a fővárosi közbringarendszer fejlesztésére, üzemeltetésére. November 2-án a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. ajánlatát hirdették ki nyertesnek a tenderen. Az eredménnyel kapcsolatban nem érkezett kifogás a pályázók részéről, ezért a törvényeknek megfelelően december 23-án délután Fendrik László, a Budapesti Közlekedési Központ megbízott vezérigazgatója, és Klimon Péter, a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. vezérigazgatója aláírta az 5 évre szóló szerződést.

Fontos lépést tettünk a mai napon, hiszen hat év után elérkezett az ideje annak, hogy alapjaiban újuljon meg a Mol Bubi – nyilatkozta az aláírást követően Fendrik László. A BKK vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megváltoztak a felhasználói igények és a szokások, valamint a technológiai lehetőségek, ezért hatékonyabbá és korszerűbbé kell tenni a közbringarendszer működését. Ez a folyamat a mai aláírással visszafordíthatatlanul elkezdődik.

Az 5 évre szóló kontraktus többek között az alábbiakat tartalmazza:

  1. 1200 db egyenként 21,4 kg saját tömegű, fújt gumikkal felszerelt új kerékpár beszerzését,
  2. 158 darab gyűjtőállomás üzemeltetését,
  3. az új gyűjtőállomások tervezését, engedélyeztetését, a gyűjtőállomások áthelyezését,
  4. új központi háttérrendszer (szoftver) kiépítését,
  5. egy új, felhasználóbarát mobilapplikáció fejlesztését.

A BKK előzetes ütemezése alapján 2021 tavaszán már egy modernebb, fenntartható Mol Bubit használhatnak a fővárosban közlekedők.

 

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.