Az MNB társadalmi konzultációt indít zöld ajánlásának tervezetéről

A Magyar Nemzeti Bank december 21-én közzétette a pénzügyi intézményeknek szóló zöld ajánlásának tervezetét társadalmi konzultáció céljából. A dokumentum elvárásokat fogalmaz meg az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázatok kezelését illetően, valamint a hitelintézeti üzleti tevékenységében a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítésével kapcsolatban.

Az MNB zöld ajánlástervezetet jelentetett meg honlapján az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokról, és a környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítéséről a hitelintézetek tevékenységeire vonatkozóan. A leendő iránymutatás célja az átláthatóság és kiszámíthatóság növelése, a vonatkozó jogszabályok egységes alkalmazásának elősegítése, továbbá a bankszektor tudatosságának és felkészültségének javítása e kockázatok kapcsán. Az MNB Zöld Programjában is hangsúlyozza, hogy a hitelintézetek döntő szerepet játszanak a karbonszegény, illetve az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdaságra való átállásban.

A tervezet egyik jegybanki elvárása, hogy a hitelintézetek azonosítsák az éghajlatváltozással kapcsolatos és a környezeti kockázataikat, s ezek figyelembevételével legyenek képesek megalapozott stratégiai és üzleti döntéseket hozni.

Az ajánlástervezet a pénzügyi intézmények irányítási jogkörrel rendelkező vezető testületeitől elvárja, hogy egyértelműsítsék a felelősségi köröket az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokkal összefüggésben.

Alapvető elvárások között szerepel továbbá, hogy a hitelintézetek építsék be az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokat a kockázatkezelési keretrendszerbe oly módon, ami lehetővé teszi ezek körültekintő kezelését, illetve a környezetileg nem fenntartható tevékenységek finanszírozásának csökkentését, leépítését.

A jegybank jó gyakorlatnak tartja, hogy a hitelintézetek célokat tűznek ki a környezeti szempontból fenntartható hitelezési tevékenységeik fejlesztésének érdekében, valamint, ha a környezeti fenntarthatóságot segítő hitelezési vagy forrásoldali termékeket alakítanak ki. Emellett azt is szorgalmazza, hogy a hitelintézetek hivatalosan is váljanak az ENSZ Felelős Banki Irányelvek aláírójává, ezáltal közvetlen módon vállalva a kapcsolódó keretrendszer alkalmazását. 

Az új szabályozástervezet rögzíti, hogy a pénzügyi intézmények tegyenek közzé részletes, informatív adatokat – figyelembe véve a készülő szabályokat is – az éghajlatváltozással kapcsolatos és környezeti kockázatokat illetően. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a hitelintézetek törekedjenek saját ökológiai lábnyomuk csökkentésére, illetve az elkerülhetetlen (tovább nem mérsékelhető) üvegházhatású gázkibocsátás ellentételezésére.

A végleges dokumentum megjelenése előtt a jegybank – az érintett szakmai érdekképviseleti szervek szakmai egyeztetése mellett – a téma fontossága miatt bocsátotta a tervezetet 60 napos társadalmi egyeztetésre is. Az MNB az észrevételeket legkésőbb 2021. február 16-ig várja a zold.penzugyek@mnb.hu e-mail címen.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.