A legzöldebb hazai egyetem a PTE

A legzöldebb hazai egyetem a PTE

A Pécsi Tudományegyetem az előkelő 59. helyre került a regisztrált 84 ország 912 egyeteme között a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló 2020-as listán. Ez egyúttal azt jelenti, hogy immár a magyar egyetemek között a leginkább környezettudatos intézmény a PTE.

A „Zöld Egyetem” gondolat összetett rendszer, magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését. A világ egyetemeinek „zöld rangsorát” 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére és támogatására. Mekkora zöld területek találhatók az egyetemek campusain, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket, illetve vezettek-e be egyéb olyan intézkedéseket, amelyek környezettudatos hozzáállást tükröznek – ezek a fő szempontok a Green Metric Ranking of World Universities listán. Míg a felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, tavaly már 780 felsőoktatási intézmény mérettette meg magát, idén pedig már az ezret közelítette ez a szám, 84 országot képviselve. 

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora így értékelte a friss eredményt: „Jól látszik az objektív mérőszámokon alapuló rendszerben egyetemünk folyamatos fejlődése, hiszen évről évre jelentősen javított helyezésén a PTE. Míg 2016-ban a 355. volt a listán, tavaly már bekerült intézményünk a top 100-ba, és még ehhez képest is tudtunk fejlődni, előre lépni. Az 59. hely már valóban a világ élmezőnye, az pedig külön büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy ezzel az eredménnyel Magyarország legzöldebb egyetemévé váltunk. Ebből is látszik, hogy komoly lépéseket tettünk az elmúlt években a fenntartható fejlődés érdekében, és hiszem, hogy még innen is van feljebb.” – mondta a PTE rektora.

A lista szerint a világ “legzöldebb” egyeteme – megőrizve ezzel tavalyi elsőségét – a holland Wageningen University & Research, amelyet a brit University of Oxford, illetve a szintén brit Nottingham University követ.

A magyar egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetem a 86., az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a 162., a Debreceni Egyetem a 236., a Budapesti Gazdasági Egyetem az 505., a Soproni Egyetem az 590., a Miskolci Egyetem a 608., a Budapesti Metropolitan Egyetem a 804. helyen végzett.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem a 349. pozícióban található.

A frissen megjelent rangsor a http://greenmetric.ui.ac.id/overall-rankings-2020/ webcímen érhető el.

(A főkép forrása: Csortos Szabolcs / UnivPécs)