A PABooks legújabb könyvmegjelenései 14.

A PABooks legújabb könyvmegjelenései 14.

Az elmúlt hetekben Pallas Athéné Könyvkiadó két újabb könyve jelent meg. A kreatív gondolkodás készségeit bemutató kötet alkotóként és magánemberként is hasznos tudással vértezi fel az olvasót. A mesterséges intelligenciáról szóló mű pedig – a kiadó korábbi, hasonló témájú könyvéhez képest – egy újabb szemszögből közelíti meg ezt az igen aktuális területet.

Jeff DeGraff és Staney DeGraff: A kreatív gondolkodás hatalma

Ha meg akarunk tanulni újítani, előbb meg kell tanulunk kreatívnak lenni. A kreativitás pedig bárki számára lehetséges – állítják a szerzők. A kreatív gondolkodás eszköztára című kötet olyan módszereket ajánl az olvasóknak, mellyel végre elérhetjük rég kitűzött céljainkat, növelhetjük elköteleződésünket vagy például új alapokra helyezhetjük fejlődésünket. A kötet emellett abban is segít, ha szeretnének másokat is felvértezni az újításhoz szükséges kreatív eszközökkel. A szerzőpáros évek óta különféle innovatív módszerek kifejlesztésén munkálkodik, és olyan tekintélyes vállalatokkal dolgoznak együtt, amelyek a Fortune 500 listáján is szerepelnek. A könyv fókuszában az áll, hogy bemutassa, miként fejleszthetők a kreatív képességek a gyakorlatban, és miként alkalmazhatjuk ezeket bárhol és bármikor.

Susan Schneider: A mesterséges ember – Az MI és az elme jövője

A gondolat, hogy az emberek összeolvadnak a mesterséges intelligenciával (MI) napjainkban nagyon is a levegőben van. Egyrészt az ember ezzel elkerülhetné, hogy egy sima MI lecserélje a munkahelyen, másrészt pedig ezzel a szuperintelligencia és halhatatlanság útjára lépnénk – állítja Susan Schneider filozófia- és idegtudományi professzor, aki szerint meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy az ember valószínűleg már nem sokáig lesz a bolygó legintelligensebb teremtménye, a legmagasabb szintű intelligencia pedig szintetikus lesz. A könyv az elme jövőjéről szól. Arról, hogy az önmagunkról, az elméről és az emberi természetről szerzett tudásunk milyen drasztikusan képes megváltoztatni a jövőt – akár jó, akár rossz irányba. Ha nem gondoljuk végig a mesterséges intelligencia filozófiai következményeit, és nem vagyunk elég óvatosak, megtapasztalhatjuk az MI-technológia elferdülését. Olyan helyzetek állhatnak elő, amelyekben az MI nemhogy könnyítene az életünkön, hanem a szenvedésünkhöz vagy akár pusztulásunkhoz vezethet. Ezt a filmművészetben is gyakran megjelenő apokaliptikus képet közelíti meg más szemszögből, és kicsit filozófiai oldalról a szerző.

(A főkép forrása: GazMag)

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.