Zavartalan és sikeres fenntartó- és modellváltás a kecskeméti Neumann János Egyetemen

Zavartalan és sikeres fenntartó- és modellváltás a kecskeméti Neumann János Egyetemen

Új felállásban, zökkenőmentesen kezdte meg a 2020–21-es tanévet a kecskeméti Neumann János Egyetem: állami fenntartásúból államilag elismert, közhasznú magán felsőoktatási intézménnyé alakult át. Stratégiai fejleszt��se a tudományterületek fúziójára épít, és egyre nagyobb szerepet szán a technológiának, az ökológiai gondolkodásnak, a hosszú távú fenntarthatóságnak, a helyi gazdaságnak és a szoftveriparnak.

Csizmadia Norbert, a fenntartó Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a zavartalan átmenet az elmúlt évek és az idei tanévnyitót megelőző hónapok folyamatos együttműködésre építő munkájának köszönhető.

A fenntartóváltás egyben modellváltást is jelent. Ennek legfontosabb célja, hogy az egyetem – az alapvető szakmai autonómia megőrzése mellett – hosszú távon is stabilan és hatékonyan működhessen, növelhesse bevételszerzési lehetőségeit, bővíthesse innovációs tevékenységét. Ennek érdekében a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumában helyet kaptak a helyi nagyvállalatok vezetői is, akik részt vesznek a stratégiai döntéshozatalban.

A Neumann János Egyetem három pillére épít: a Műszak Tudományok és Informatika Karra, ahol többek között a járműipar, a robotika, az anyag- és lézertechnológia kerül előtérbe. A Kertészeti és Vidékfejlesztési Karra, ahol a „zöldipar” felé fordulás jegyében a zöldgazdaság és élelmiszerlánc-biztonság kérdései kapnak majd elsőbbséget.

A Gazdaságtudományi Karra, ahol a gazdaságtudományi kurzusok mellé MBA- és menedzsmentképzés is társul. Az új tanévben a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. vezető munkatársainak közreműködésével elindították a „Made in Kecskemét” tantárgyat, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kifejlesztett „Hungarian Startup University Program” kurzusát.

Az egyetem részt vesz a „Tanítsunk Magyarországért!” tehetséggondozási projektjében is. Az oktatáshoz kapcsolódóan fontos szerepet kapnak a „jövő képzése ma” szlogennel összefoglalt célkitűzések, amelyeket az ipar 4.0 és a kreatív, kulturális iparágak (Magyar Animáció Háza, Kodály Intézet) összekapcsolására alapozva kívánnak megvalósítani. Ebben az új működési környezetben még nagyobb szerepet szánnak az egyetem stratégiai partnereinek: a Magyar Nemzeti Banknak, az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, valamint Kecskemét Megyei Jogú Városnak. A gazdasági szektorból pedig a Kecskeméten működő Mercedes-Benznek, a Phoenix Mecanónak, a Knorr-Bremsének és a Hiltinek. Együttműködő partnerük a Lakitelek Népfőiskola, a MOME és az Állatorvostudományi Egyetem is.

Mindezzel nemcsak az új világkorszak követelményeinek kívánunk megfelelni, hanem a névadó Neumann Jánosnak is, aki matematikus, vegyész, fizikus, közgazdász és filozófus volt, egy ízig vérig feltaláló és innovátor – hangsúlyozta Csizmadia Norbert.

Elmondta azt is, hogy Marina von Neumann Whitman, Neumann János lánya a campus új épületének megnyitásakor levélben gratulált és úgy fogalmazott, hogy: az egyetemének céljai tükrözik azokat a törekvéseket, amelyeket apám bátorított volna. Marina von Neumann Whitman egyébként közgazdász professzor emerita a University of Michigan és a Gerald R. Ford Közigazgatási Egyetemeken.

A borítókép forrása: Neumann János Egyetemért Alapítvány

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.