A PABooks legújabb könyvmegjelenései 9.

A PABooks legújabb könyvmegjelenései 9.

A nyári uborkaszezon ellenére az elmúlt időszakban két újabb könyv jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában. A járványhelyzet miatti rendezvény-korlátozások miatt ezúttal is rövid ajánlónkból van lehetőség a megismerni a közgazdaságtan és a városfejlesztés témájú köteteket.

**
**

Vernon L. Smith - Bart J. Wilson: A közgazdaságtan humanizálása

Vernon L. Smith Nobel-díjas közgazdász és társszerzője, Bart J. Wilson arra hívják fel a figyelmet, hogy a közgazdászok az elmúlt 250 év során szem elől tévesztették az emberi érzések, gondolatok, motivációk teljes skáláját: a neoklasszikus elemzés ugyan jól működik a piacon történő személytelen cserekapcsolatok tanulmányozásakor, de nem ad magyarázatot az emberek személyes viselkedésére. Emiatt a szerzőpáros visszatért az gazdaágtörténet egyik régi és klasszikus művéhez, Adam Smith 1776-ban megjelent "A nemzetek gazdagsága" című munkájának gondolatvilágát és szellemiségét próbálják beépíteni a modern közgazdasági kutatásokba. A könyv célja, hogy a 21. századi közgazdaságtant kiegészítsék az emberi kapcsolatok alapját jelentő olyan fogalmakkal, mint például az érzelmek vagy az embertásainkkal való együttérzés. Rámutatnak arra, ha a gazdasági folyamatok értékelésében az emberi kapcsolatokat építő érzéseket, a bajtársiasságot és a jóhiszeműséget is tekintetbe vesszük, akkor a közgazdaságtan újra emberközpontú tudománnyá alakítható.

Juan Du: A sencseni kísérlet - A kínai „azonnali” város története

A neves hongkongi építész, Juan Du Kína egyik különleges gazdasági övezetének központjába, Sencsen városába kalauzolja az olvasót. A hely szellemét is bemutatva többek között arra a kérdésre is választ ad, hogy miként lett a város a 40 évvel ezelőtti mezőgazdasági területből Kína egyik legfejlettebb technológiai központja, és hogyan került fel pár évtized leforgása alatt az ismeretlenségből a vilgátérképekre.

A sencseni különleges gazdasági övezet 1979-es létrehozása a kínai „reform és nyitás” politikájának egyik első kezdeményezése, óvatos kísérlete volt. A szerző nem véletlenül aggatta rá az „azonnali” jelzőt, ugyanis a kis halászfalu elképesztő ütemben fejlődő metropolisszá alakult, és népessége napjainkra már elérte a húszmillió főt. Emellett a gazdasági fejlődése sem maradt el, sőt, Sencsen GDP-je 2017-re elérte a 2,2 trillió jüant, ezzel maga mögött hagyta Ázsia vezető pénzügyi fővárosait, a Sencsennel kvázi szomszédos Hongkongot valamint Szingapúrt is. GDP tekintetében Kínán belül csak Peking, Shanghai és Guangzhou előzi meg. A címben szereplő "kísérlet" szó sem v��letlen, hiszen az első, de nem az utolsó különleges gazdasági övezetről beszélünk, hasonló reformok és fejlődési ütem figyelhető meg több város, például Csuhaj és Santou esetében is.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.