Barátság Kupa – a különleges horgászverseny

Az idei évben immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre "A horgászsport fogyatékkal és nem fogyatékkal élő kedvelőinek egyidejű, megkülönböztetés nélküli versenye". Az esemény július 11-én, hagyományosan a tápiószentmártoni Tőzeges Horgásztónál zajlott.

A horgászverseny története 2012-ben kezdődött, amikor a siketek a tápiószentmártoni horgásztón tartották évadnyitó versenyüket, és ekkor merült fel először egy siket–halló horgászverseny ötlete, amivel közelebb lehetne hozni egymáshoz az embereket. Az ötletből egy évre rá valóság lett, 2013-ban megrendezték az I. Barátság-PVTV Kupát. Közben módosult az eredeti elképzelés és nemcsak hallássérültek, hanem bármilyen fogyatékkal élők mérhetik össze tudásukat a versenyen a fogyaték nélküliekkel. A harmadik alkalommal már nagyjából fele-fele arányban vettek részt fogyatékkal élők és nem fogyatékkal élők a rendezvényen.

A Barátság Kupán nem is annyira a versengés a lényeg, hanem hogy üljünk le egymás mellé a parton, elfogadva egymást olyannak amilyenek vagyunk. A helyezettek az összes résztvevő közül kerülnek ki, megkülönböztetés nélkül. Ezen kívül van egy vándorkupa is, melynek megszerzéséhez a fogyatékkal élők és nem fogyatékkal élők csapata méri össze erejét – a két csapat tagjait sorsolással választják ki az egyéni nevezők közül (5-5 főt), és az összeredményük adja a csapatok eredményét.

Az elfogadás és a horgászat mellett fontos szempont a jótékonykodás, segítségnyújtás is. Ennek ékes példája, hogy 2019-ben a nevezők által és egy licitálás révén az egyik, 16 éves SMA-s horgásztársnak 214 ezer forintot tudtak átadni a szervezők a nap végén.

Nem volt ez másként 2020-ban sem. A nevezési díj egy része és a jótékonysági licit adományai a pándi Nemadomfel Ház hátrányos helyzetű gyermekeinek lettek felajánlva, a Toldi Házhoz szervezett kirándulásra.

A versenyre hagyományosan késő tavasszal, többnyire április végén kerül sor, de a pandémia itt is közbeszólt, emiatt ezúttal csak július közepén sikerült megrendezni, az előzetesen nevezett összes versenyző megjelenésével (a VIII. Barátság Kupára 65 fő nevezett). Az egyes horgászhelyek a szervezők elbírálása alapján külön sorsolásra kerülhetnek (figyelembe véve az olyan speciális igényeket, mint például kerekesszékes versenyző ne kerüljön meredek partszakaszra).

A versenyen külső segítség nem megengedett, kivéve a szervezőkkel előre egyeztetett versenyzők esetében (ez a kerekesszékes és izomsorvadásos versenyzőknél általában fizikai segítséget jelent, a hallássérültek számára pedig mindig van jelnyelvi tolmács vagy kísérő, de a módszert, stratégiát és az eszközöket a versenyző választja meg). A környezet megóvásának érdekében a versenyen fogott hal nem tartható meg.

A kupán a fogyatékkal élő és a fogyaték nélküli versenyzők azonos esélyekkel indulhatnak. Ennek remek példája, hogy a 2020-as megmérettetésen az első helyet egy végtaghiányos (láb nélkül élő) versenyző szerezte meg, második helyen pedig a legjobb női versenyző végzett (aki a legnagyobb halat is kifogta, amit ráadásul a verseny lefújása előtt 1 perccel sikerült kiemelnie a vízből). A csapatversenyt az idei évben a fogyatékkal élők nyerték, így az övék lett a következő egy évre a vándorkupa.

A Bartáság Kupára főleg Budapest és környékéről érkeztek versenyzők, de Kecskemétről, Miskolcról és Veszprémből is vannak állandó nevezők. Az idén a nevezési díjak felett befizetett összeg és egy kilenc világbajnok által aláírt póló licitjéből 145 ezer forint gyűlt össze, ami 15 hátrányos helyzetű gyerek 3 napos kirándulásához nyújtott segítséget.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.