A PABooks legújabb könyvmegjelenései 8.

A PABooks legújabb könyvmegjelenései 8.

Az elmúlt hetekben két újabb könyv jelent meg a Pallas Athéné Könyvkiadó jóvoltából a menedzsment és a stratégia témakörében. A járványhelyzet miatti rendezvénytilalom okán ezúttal is rövid írásunkból nyílik lehetőség megismerni a műveket.

**
**

Yu Sing Ong: A modern távol-keleti vállalatvezetés művészete

Avagy a kínai, japán és koreai vezetési stílus alkalmazása a munkahelyen. A könyv aktuális témát tár az olvasó elé, hiszen az elmúlt években egyre több olyan cég jelent meg Magyarországon is, mely ebből a három országból érkezett, ezáltal számunkra eddig ismeretlen kultúrát és vezetési stílust hozott magával.

A kötet szerzője, Yu Sing Ong – aki karrierjét New Yorkban, a Wall Streeten kezdte – azt vallja, szükség van arra, hogy nyugati menedzserek is alkalmazzák az ázsiai vállalatvezetés egyes elemeit, és hasonlóképp, az ázsiai vállalatoknak is meg kell érteniük a nyugati világ üzleti gyakorlatai. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy áthidalhatják a kultúrák közötti szakadékot és a legjobb, nyugati és keleti elemeket egyaránt tartalmazó módszereket használhatják munkájuk során. A könyv arra vállalkozik, hogy bemutassa a mai kínai, japán és koreai vállalatirányítás paradigmáit, egyúttal betekintést adjon vezetőik döntéshozatali folyamataiba. Sőt azt is levezeti, hogy a konfucianizmus, a taoizmus és a buddhizmus hogyan járultak hozzá a modern távol-keleti vállalatvezetés művészetéhez.

**
**

Andreas Schühly, Frank Becker, Florian Klein: Valós idejű stratégia

Valós idejű stratégia? Paradoxnak hangzik, de lehetséges! A német szerzőtrió sikerkönyve arról szól, hogy jelenlegi gyorsan változó világunkban egy olyan, dinamikus jellegű stratégiai menedzsmentre van szükség, ami egyszerre képes reagálni a váratlan helyzetekre, miközben a stratégia hosszú távú fókuszát is megőrzi. A tények, adatok és álhírek hullámaiban irányító döntéshozóknak technológiai alapú megoldást javasolnak a szerzők, a mesterséges intelligencia tudatos alkalmazásával. (A mesterséges intelligencia témaköre népszerű a PaBooks könyveinél, a közelmúltban megjelent egy másik könyv is ebben a témában a kiadó gondozásában.) Emellett pedig bemutatják azt is, miként javíthatjuk a körülöttünk zajló események valós idejű érzékelését, azok értelmezését, valamint feldolgozását (tágabb, holisztikusabb értelmezéssel). A könyv egyik fő üzenete, hogy bár a hosszú távú döntéshozatalunk során nem tudjuk teljesen uralni a komplexitást és az alkalmazkodást, de legalább képesnek kell lennünk arra, hogy valós időben, a lehető legtájékozottabban reagáljunk. E képességünk pedig fejleszthető, ahogyan a mesterséges intelligencia is tanul és fejlődik.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.