Hauni tanszék a Pécsi Tudományegyetemen

Saját tanszéket alapított a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával közösen. A cél, hogy a jelenlegi technológiai világszínvonalat értő, ismerő és ipari környezetben alkalmazni is tudó gépész szakemberek szerezzenek diplomát.

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a pécsi egyetem és a Hauni Hungaria kapcsolata. A tavaly aláírt együttműködési megállapodás egyik első kézzelfogható eredményeként a nagyvállalat támogatásával ősztől új tanszék indul a Műszaki és Informatikai Kar falai között. A Hauni Technológiák Tanszék névre keresztelt szervezeti egység a  Mérnöki és Smart Technológiák Intézet keretein belül kezdi meg a működését.

Mint a neve is mutatja, elsősorban a mérnök, ezen belül is a gépészmérnök szakos hallgatók oktatásában fog a jelenleginél is nagyobb szerepet vállalni a Hauni. A közös tanszék mind az alap-, mind a mesterszakos diákoknak szervez előadásokat, és ami a legfontosabb – kihelyezett gyakorlatokat. A Hauni egyértelmű célja, hogy növelje a gyakorlati oktatás súlyát az egyetemi képzésekben, hogy magasan képzett, idegen nyelveket beszélő hallgatók szerezzenek diplomát, akik nemcsak a Hauni Hungaria Kft, valamint a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter, hanem az egész Dél-Dunántúli régió számára biztosítani tudják a munkaerő utánpótlást. A mérnökhallgatók a duális képzés keretében idejük felét egyetemi elméleti képzéssel, másik felét pedig a gyártósor mellett, gyakorlati ismeretszerzéssel tölthetik. 

"A Hauni kiemelt feladatként tekint a szakmai utánpótlás kinevelésére, ezért évek óta sok szálon futó együttműködési programokkal rendelkezünk mind a közép-, mind a felsőfokú képzőhelyekkel. A Hauni Technológiák Tanszék – ahol a PTE oktatói és a Hauni szakemberei is tanítani fognak – szerepet fog vállalni a tananyagfejlesztésben, hogy a legújabb szakmai innovációk minél hamarabb helyet kapjanak az egyetemi oktatásban" – tájékoztatott Katona Gábor ügyvezető.

A Hauni tanszék választható tárgyai a szeptembertől kezdődő félévben jelennek meg a gépészmérnök hallgatók órarendjében.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.