Nagy az összhang a Magyar Nemzeti Banknál – Az Akcenta CZ heti devizapiaci jelentése

Az átlagbér márciusban 11,3%-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB változatlanul hagyta a kamatokat. A kiskereskedelmi forgalom volumene márciusban 8,7%-kal növekedett éves szinten.

 

2015-ben volt utoljára ilyen gyenge a forint

Ezen a héten a forint tovább növelte korábbi veszteségeit az euróval szemben. A forintkereskedés a hét elején a 317 HUF/EUR árfolyam szintről indult, majd csütörtökön késő délutánig a 319,8 HUF/EUR árfolyamra csúszott. Ez volt a leggyengébb értéke 2015 eleje óta. A forint e heti veszteségeit elsősorban ismét az eladási nyomás okozta, amellyel az egész közép-európai régiónak szembe kellett néznie. 

A forint az amerikai dollárral szemben is vesztésre áll. Veszteségeit most nem csupán az EUR/HUF árfolyam alakulása diktálta, de a dollár erősödése is a fő devizapár esetében. Így a forint a héten a 272 HUF/USD árfolyam határ felé vette az irányt, ami a múlt évi júliusi minimum volt. Az EUR/USD devizapár szerda este egészen az 1,167 USD/EUR árfolyam szintig erősödött, csütörtökön azonban ledolgozta veszteségeinek egy részét, és visszatért az 1,17 USD/EUR árfolyam szint fölé.

Minden szem a Fed-re szegeződik

A gazdasági naptár a héten nem volt túl gazdag új időpontokban. A közzétett adatok elsősorban az euróövezetből származtak, és általában elmaradtak a várakozásoktól, bár abszolút mértéküket tekintve pozitív eredményt hoztak. Szerdán este a befektetők figyelmét a Fed utolsó ülésének jegyzőkönyve kötötte le. A dokumentumban az áll, hogy a jegybank tolerálja, ha az infláció átmenetileg meghaladja a 2%-os inflációs célt, tekintettel a gazdaság dinamikus növekedésére. A jegyzőkönyvben szerepelt az is, hogy a Kormányzótanács a júniusi ülésén emeli a kamatokat.

Nagy az összhang a Magyar Nemzeti Banknál

Kedden összeült a Magyar Nemzeti Bank is. Az ülésen a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyták a hitelkamatokat. A fő hitelezési ráta változatlanul 0,09%, a bank retorikája szintén összhangban maradt az elmúlt hónapokban követett irányelvekkel. „Továbbra is arra számíthatunk tehát, hogy az MNB nem sieti el a szigorítási politikáját, és legkorábban valószínűleg a jövő év második felében emel kamatot. Ami a forint jelentős gyengülését illeti az elmúlt hetekben, a jegybank nem tekinti különösebben nyugtalanítónak ezt a tendenciát.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.