2018 a változások éve lehet az USA számára - Az Akcenta CZ devizapiaci elemzése

Az Európai Központi Bank (EKB) változatlanul hagyta a kamatokat. A fő refinanszírozási ráta 0% maradt, a betéti ráta pedig 0,4%-kal csökkent. Az amerikai központi bank (Fed) 25 bázisponttal emelte a kamatokat az 1,25% - 1,50%-os sávba. Az ipari termelési index októberben 1,2 %-kal növekedett, ez 7,6%-os emelkedést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest. 

 

A dollár irányította a heti történéseket

A forint a héten gyengélkedett az euróval szemben, így hétfő délután majdnem a 315 HUF/EUR árfolyam szintig csúszott. Csütörtökre a kereskedelem ismét visszatért a hét elején mért értékekhez, azaz a 314 HUF/EUR árfolyamra. A HUF/USD árfolyam alakulását jelentősen befolyásolták az EUR/USD körüli fejlemények. Szerda délutánra a forint árfolyama a 268 HUF/USD értékre csökkent, azonban a Fed ülésének (és a dollár főbb piacokon történő gyengülésének) köszönhetően az erősebb értékek felé tolódott, csütörtök délután 265,5 HUF/USD árfolyamon jegyezték.

 

2018 komoly változásokat hozhat az USA-nak

A Fed Kormányzótanácsa szerdán - a kamatemelésen kívül - a várható gazdasági növekedést is előrevetítette 2018-ra, a következő év folyamán továbbra is 3 kamatemelési körrel számol. A kamatemelés jelenlegi előrejelzése azonban nem bír igazán számottevő jelentőséggel, mert a következő évben a Kormányzótanács két új tagot választ, mégpedig vezető pozíciókba. Janet Yellen elnök és Stanley Fisher alelnök is befejezi pályafutását, a Fed vezetője pedig a legnagyobb valószínűséggel Jerome Powell lesz. Az új felállás akár változást is jelenthet a monetáris politikában, annak szigorításában. „Makrogazdasági szempontból a valóság az, hogy a bérek növekedése az Egyesült Államokban viszonylag alacsony, továbbra sem elégséges az infláció támogatásához. 2018-ban éppen a gyengébb bérnövekedés és inflációs nyomás lesz a fő oka annak, hogy a Fed óvatos lesz a kamatemelésekkel, és nem emeli olyan dinamikusan őket, mint ahogyan állítja.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

 

Tartózkodik az Európai Központi Bank

Az EKB ülése a várakozások szerint zajlott le. A központi bank az idei év növekedési kilátásait - az euróövezet élénkülésének gyorsuló ütemét követve - 2,4%-ra, a következő évben 2,3%-ra, majd 2019-ben pedig 1,9%-ra emelte. Az EKB elnöke, Mario Draghi beszédében tartózkodó volt a monetáris politika szigorításával kapcsolatban. Ennek oka, hogy az ilyen kijelentések ürügyet jelenthetnek a befektetők számára az euró vásárlására, amelynek erősödése határozottan nem érdeke az EKB-nak, mivel „veszélyeztetheti" az infláció érzékeny fellendülését.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.