Történeti földrajz a migrációról

Történeti földrajz a migrációról

Rendhagyó előadással várta az érdeklődőket a Komáromi Múzeumbarát Kör első őszi rendezvényén szeptember 26-án Komáromban, az Arany 17 Rendezvényközpontban. A téma ugyanis a migráció volt.

Persze nem a napjainkban divatos megközelítésben, hanem történeti áttekintés formájában. Az ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszékének egyetemi adjunktusa, Csüllög Gábor a migráció Magyarországon végbemenő térszerkezetalakító hatásairól beszélt, az államalapítástól a 17. század végéig bezárólag.

A történeti földrajz megközelítései, módszerei elsősorban a térbeli összefüggéseket elemzik. Különösen fontos ez a tudományág a népmozgásokban erősen érintett területek, mint Európa közepén a Kárpát-medence illetve Magyarország történetének és etnikai összetételének vizsgálata kapcsán. Az előadó a szóban forgó térségben évezredek óta jelenlévő népességmozgások és a történeti Magyarország térbeliségének, területi szerveződésének összefüggéseit mutatta be a hallgatóságnak.

Megtudhattuk, hogy a migráció egyáltalán nem újkeletű dolog a Kárpát-medencében, hiszen a honfoglalás-kori népvándorlások is ebbe a kategóriába sorolhatók. Majd a történelem viharos évszázadaiban királyaink által különféle népcsoportok gyakran átgondoltan végrehajtott betelepítése, a tatárjárás, majd az évszázadokon átívelő török uralom alatti népmozgások ebbe a sorba tartoznak. A Kárpát-medence kedvező földrajzi fekvése miatt kelet-nyugati és észak-déli útvonalak is keresztezik ezt a térséget, így az áthaladás, vagy akár a letelepedés egyáltalán nem volt meglepő dolog a vizsgált időszakban.

Csüllög Gábor előadását számos térképpel színesítette, ezzel illusztrálva a Kárpát-medencében lezajlott népmozgásokat, és az ennek következtében végbemenő térbeli folyamatokat egyaránt.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...