Vezetőket választott a világ, de vajon milyen következménnyel?

2017 a választások éve, amelyek eredménye számos következménnyel járhat az egész világ gazdaságára nézve. Az AKCENTA CZ piaci elemzéséből most kiderül, mire számíthatunk pénzügyi és gazdasági tekintetben.

 

A német választás befolyása Európára

Az idei év egyik meghatározó politikai eseménye kétség kívül a német parlamenti választás lesz. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy nem történik alapvető változás Németország céljaiban. Az év elején végzett közvélemény-kutatásokat követően, amikor úgy tűnt, hogy Martin Schulz Szociál Demokrata Pártja (SPD) Angela Merkel és a CDU/CSU (Kereszténydemokrata Unió / Bajor Keresztényszociális Unió) igazi versenytársa lehet, most azt látjuk, hogy az SPD népszerűsége csökken. Ezt támasztják alá a közvélemény-kutatások és a tartományi választások eredményei, amelyek a CDU/CSU dominanciáját mutatják. „Az euró számára ez jó hír, hiszen a korábbi Európai Parlament elnöke, Martin Schulz megválasztása sok kérdést felvetne, mert programja nagyon általános.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője, Mirek Miroslav. Összehasonlítva Angela Merkellel, ő nagyobb hangsúlyt helyez a szociális kérdésekre, míg riválisa a német gazdaság teljesítményével és versenyképességével kapcsolatos kérdésekre fókuszál. Angela Merkel ráadásul több tapasztalattal rendelkezik a német politikával kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy a jelenlegi kancellár népszerűsége a bevándorlási válság kapcsán hozott döntései miatt csökkent, de még mindig ő az első számú választási lehetőség a németek számára. A világban sem Németország helyzete, sem pedig céljai nem változnak meg, amelyekért Európában küzd.

Az amerikai elnökkel szembeni bizalmatlanság és következményei

Várható volt, hogy Donald Trump egyes választási ígéretei csak kampányfogások voltak. Az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy nagyobb kiadásokat vagy befektetéseket engedhessen meg magának, hiszen az ország adósságai folyamatosan nőnek, míg a fizetési mérleg tartósan hiányt mutat. Mindezek mellett nagyon kevés a lehetőség a költségvetési politika finanszírozásához szükséges eszközök előteremtésére. Ráadásul, ha az Egyesült Államok eladósodik, az emelkedő kamatlábak is problémát okozhatnak, mivel növekedést fognak jelenteni a meglévő hitelek visszafizetésénél. Alapvető költségvetési ösztönzés tehát nem várható. Donald Trumpnak számos más problémával is szembe kell néznie és helyzetét tovább bonyolítja az, hogy nézeteltérései vannak a Kongresszussal is, amelynek abszolút többséggel szükséges jóváhagynia a jelentős döntéseket. Ha tehát Donald Trump úgy dönt, hogy beváltja ígéreteit, abban az esetben jelentősen alacsonyabb támogatást kap majd a gazdaság, mint amit szavazói elképzeltek.

 

Macron megváltja az Európai Uniót?

Emmanuel Macron lépéseit nagyon nehéz előre jelezni, hiszen a választási programja nagyon általános volt és nagyrészt abból indult ki, hogy a legtöbb francia elnökjelölt számos témában nagyon markáns véleményt képviselt. A legjobb választási stratégia, amelyet megléphet, ha megpróbálja megszólítani a konzervatív középréteg szavazóit. Ezért nehéz megmondani, hogy milyen lépéseket tesz majd a közeljövőben, és milyen politikát fog követni. Arról, hogy Franciaország milyen céllal fog indulni, a közelgő parlamenti választások dönthetnek, mivel a parlament támogatása nélkül a francia elnök keze erősen meg van kötve saját politikája kialakításában. „Az euróra a választás egyértelműen pozitív hatást gyakorol, mivel a többi jelölttel összehasonlítva Emmanuel Macron Európa-párti jelöltként mutatkozott be, akinek programja nem hangos a szélsőséges gazdasági nézetektől.” – mondta Mirek Miroslav, az AKCENTA CZ szakértője. Azonban nem vár rá könnyű feladat, hiszen a gazdasági helyzet Franciaországban hagy némi kivetnivalót maga után, és a magas fizetésekhez illetve a szociális biztonsághoz szokott franciák körében a reálgazdaság reformja nem fog osztatlan sikert aratni.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.