Az MNB tovább korlátozza a 3 hónapos betéti eszköz állományt

Az átlagbér áprilisban 14,6 %-kal növekedett az előző év ugyanezen időszakához képest. Az MNB változatlanul hagyta kamatait, és csökkentette a 3 hónapos betéti eszköz plafonját.

 

Kedvezőtlen hetet zár a forint

A forint ezen a héten veszteségeket könyvelhetett el. Az euró tekintetében a hét első felében az árfolyam a 309 HUF/EUR szintre gyeng��lt, ezen érték körül mozgott egészen csütörtök délutánig.

Az amerikai dollárral összehasonlítva szintén vesztett erejéből, szerdától azonban fokozatosan korrigálta a veszteségeket. Csütörtök délután (15:00 óra körül) a forintot 277,7 HUF/EUR árfolyam szinten jegyezték.

 

Az MNB tovább korlátozza a 3 hónapos betéti eszköz állományt

Az MNB döntése, hogy a kamatlábat az eredeti értékeken hagyja, nem okozott meglepetést. A figyelem inkább a 3 hónapos betéti eszköz korlátozására irányult, amelyen keresztül a kereskedelmi bankok letétbe helyezik a központi bankban a likviditási többletüket. Ezt az eszközt negyedévente már rendszeresen korlátozzák, az MNB azonban keddi ülésén a várt szigorítást némileg még felül is múlta. A kereskedelmi bankok a harmadik negyedévben „mindössze“ 300 milliárd forintot tehetnek letétbe (a várt 350 milliárd HUF helyett), míg az előző negyedévben a megállapított határ még 500 milliárd forint volt. A betéti eszközbe való beavatkozás nyilvánvalóan tovább lazítja a monetáris feltételeket, ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy az intézkedés hatása a kamatszintre aránylag kismértékű lesz. A BUBOR bankközi hitelkamatláb ugyanis már egy ideje, a keddi ülés előtt is történelmi minimumon volt, a betétek volumenének legutóbbi, márciusi csökkenése pedig csak igen korlátozott hatással volt a piacokra: a legrövidebb futamidejű bankközi kamatok többé-kevésbé változatlanok maradtak, a három hónapos ráta csak 5 bázisponttal csökkent. „Az MNB monetáris politikája a jelek szerint év végéig változatlan marad. Véleményünk szerint azonban a Monetáris Tanácsot jövőre meglepetés érheti az infláció jelentősebb gyorsulása miatt. Tekintettel a jelenleg „teljesen megnyitott” monetáris csapokra, a központi bank ilyen esetben kénytelen lenne agresszívebben meghúzni politikáját.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Április 20-án és 21-én rendezik meg az idei Telekom Vivicittá kétnapos futófesztivált Budapesten. A 39. kiírás legnépszerűbb távja ezúttal is a félmaraton, de bármelyik korosztály találhat magának kihívást. Az élményhez pedig a mesterséges intelligencia is igyekszik hozzájárulni.

Az új kiadvány részletes, érdekes és ismeretterjesztő formában mutatja be a Magyarországon jelenleg előforduló, természetvédelmi, horgászati vagy gazdasági szempontból jelentős halfajokat.

Lendületes hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX erősödéséből mind a négy vezető részvény kivette a részét.